Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi várható 2012-ben?

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. február 13. 18:33

„A nehéz gazdasági helyzet ellenére nincs veszélyben a Magyar Honvédségben szolgálók egzisztenciája, és idén nem csökken a katonai szervezetek létszáma sem. Ha azonban 2012-ben nem igazítjuk a működésünket mind a szakmaiság, mind az anyagi feltételek tekintetében az optimumhoz, akkor jövőre fájdalmas lépések várhatóak” – jelentette ki Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az ÖHP alárendelt alakulatainál tett csapatlátogatási körútjának veszprémi állomásán, február 13-án.

1595931344
A Veszprémben települt katonai szervezetek – az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ – számára tartott összevont állománygyűlésen Domján László vezérőrnagy hangsúlyozta: a Gripen-szerződés ismert módosítása miatt idén a Honvédelmi Minisztérium több mint húszmilliárd forintnyi többletforrással gazdálkodhat.

„A tárca vezetése tervezi, hogy idén mindannyiunk szolgálatkészségét egyszeri anyagi elismeréssel honorálja, amelynek pontos formája és időpontja még nem ismert" – jelentette be a vezérőrnagy.

Hallhattuk: az átalakuló cafeteria-rendszer egyik új elemét képező Erzsébet-utalványok első része megérkezett, s hamarosan teljes mértékben rendelkezésre áll majd az igényelt utalványmennyiség. Az utalványokat a február havi illetmények utalásával együtt, március első napjaiban, januárig visszamenőleg mindenki meg fogja kapni.

A vezérőrnagy cáfolta azt a felröppent rémhírt, miszerint a Magyar Honvédség gép-és harcjárműveinek nincs kötelező biztosítása. Elhangzott: január elsejétől, változatlan feltételekkel, civil biztosítócégek helyett maga a Honvédelmi Minisztérium látja el a biztosítási feladatokat. Ugyanakkor – tette hozzá – a „Honvéd" Önkéntes Nyugdíjpénztári befizetéseknél az eddigi négy százalékos munkáltatói hozzájárulás két százalékra csökken.

A parancsnok szerint az idei év alacsony honvédelmi költségvetése miatt górcső alá kell venni a haderő működését, de – mint fogalmazott – a katonák járandósága és a csapatok jelenlegi struktúrája, valamint létszáma „tabutéma."

„A működésben kell megtalálnunk azokat a tartalékokat, amelyek racionálisabbá és kezelhetőbbé teszik a haderőt" – fűzte hozzá a vezérőrnagy, aki néhány konkrét példát is említett. Jelenleg a honvédség kezelésében lévő katonai objektumok gondozását szolgáltatói szerződés keretében alvállalkozók végzik. Július elsejével ezen feladatok zömét a katonai alakulatok veszik át. Szintén civil cégek végezték az elmúlt években a hadrendből kivont anyagok hatástalanítását és megsemmisítését. E feladatokat az év közepétől az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ fogja végrehajtani. Az így megtakarított pénz egy részét a tervek szerint a gyakorlóruházat fejlesztésére és biztosítására fogják fordítani.

1595931344

A vezérőrnagy beszélt az új honvédségi jogállásról szóló törvényről is: ennek alapvetéseit március közepéig kell tárcaközi egyeztetésre megküldeni, és szeptemberben már tárgyalná is az Országgyűlés.

„Megkaptam a lehetőséget az elöljárótól, hogy mi, katonák fektessük le a leendő pályaképünk alapjait. Azt várom a parancsnokoktól, a vezénylőzászlósoktól és az állománytól, hogy ebben a tervezési munkában aktívan vegyenek részt" – mondta a vezérőrnagy.

Az állománygyűlésen elhangzott az is, hogy az alakulatparancsnokok hamarosan konkrét, az általános katonai kiképzés erősítésére vonatkozó parancsokat fognak kapni, mert ez „szorosan hozzátartozik a katona-lét mindennapjaihoz".

Végezetül az MH ÖHP parancsnoka kiemelte: a jövő tekintetében bizakodóvá teszi az a tudás, amelyet a Veszprémben települő alakulatok képviselnek.

„Az elmúlt húsz évben itt történt meg leglátványosabban a doktrinális váltás. Az MH LVIK-et továbbra is erősíteni fogjuk, mert napi huszonnégy órában harci feladatokat lát el. A radarezred pedig számomra hű lenyomata a Magyar Honvédség evolúciójának: párhuzamosan működteti együtt a régi szovjet radartechnikát és a legmodernebb háromdimenziós radarokat. Számomra ez a tudás, ez a professzionalizmus és ez a szakmai intellektus" – zárta az állománygyűlést a parancsnok.

1595931344

Fotó: Németh Szilvia százados, kommunikációs tiszt (MH LVIK) és a szerző