Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harry herceg, az évfolyamelső Apache-pilóta

Szöveg: honvedelem.hu / iho.hu |  2012. február 13. 19:40

A 18 hónapos kiképzését most befejező harcihelikopter-pilóta a másfél éves teljesítményével érdemelte ki az évfolyam legjobb lövészének kitüntető címét a Wattisham Légitámaszponton. Wales százados a Westland Apache AH Mk1-es átképző tanfolyamot végezte el.

A tanfolyamot teljesítő pilóták hadműveletre korlátozásokkal alkalmas képesítést nyernek el. A tanfolyam két részre oszlik. Az első kurzus a helikopter irányítását oktatja, erre a Hampshire-ben lévő Middle Wallop repülőterén kerül sor. A második szakaszban viszont azt tanítják meg a pilótáknak, hogyan kell harcolni a helikopterrel. Ezt már Wattishamben végzik a oktatópilóták.
Ennek része a két hónapos „Crimson Eagle" gyakorlat is, melyet az Egyesült Államokban rendeznek meg. Ennek során a pilóták magashegyi és poros, homokos, forró környezetben tanulják meg gépüket irányítani és azokat hadműveletekben eredményesen használni. Az oktatás része a poros területen leszállás is, ahol a híres „brownout", azaz a gépet tejesen betakaró, a látást a minimálisra csökkentő jelenséggel találkoznak. A kialakított, szimulált harci helyzetekben pedig annak az eldöntését gyakoroltatják a növendékekkel, hogy melyik harci helyzetet mekkora erővel és milyen fegyverzettel lehet és kell (ha kell) megoldaniuk. Ez a polgári lakosság védelme miatt fontos részét képezi az oktatásnak. A gyakorlat végén pedig a pilóták több éleslövészeten is részt vesznek.

Harry herceg több mint 20 pilótatársa között bizonyult a legjobbnak másfél év alatt. Jutalma egy talapzatra szerelt, polírozottt (és persze hatástalanított) 30 milliméteres lőszer, amelyet az Apache-ok M230-as gépágyújában használnak. A tanfolyamot eredményesen elvégző pilóták Wattisham repülőterén, az ide települt és az Apache AH Mk1-eseket használó 16. légi támadóezrednél kapnak beosztást. Harry herceg a 662. század pilótája lesz s itt folytatja tovább kiképzőrepüléseit.