Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mind a négyen mehetnek Afganisztánba!

Szöveg: Révész Renáta |  2008. április 29. 9:49

Négy izguló, kezét tördelő fiatal figyelte lélegzetvisszafojtva a honvédelmi miniszter szavait a Sláger Rádió Bumeráng című műsorában: arra voltak kiváncsiak, kit választott közülük útitársául Szekeres Imre, kit visz magával a közeljövőben Afganisztánba. A miniszter viszont olyan döntést hozott, amelyre senki nem számított….

Mint arról a honvedelem.hu beszámolt egy világon egyedülálló ötlettel rukkolt elő a Honvédelmi Mnisztérium. Úgy döntöttek, bárki jelentkezhet egy rádióműsor keretében, hogy elkíséri a honvédelmi minisztert legközelebbi afganisztáni útjára, mikor is a magyar katonákat látogatja meg a messzi országban. A nem mindennapi kezdeményezés célja az volt, hogy az érdeklődő civilek a kívülálló szemszögéből láthassák, milyen körülmények között élnek, dolgoznak katonáink Afganisztánban, Baghlan tartományban.

Nem elhanyagolható ugyanis, hogy ők hogyan és hol számolnak be a tapasztalataikról. Míg bevett szokás, hogy újságírók, tévések kísérik el a delegációt, addig a civil emberek beszámolói és éppoly fontos „tudósítás-jelleggel" bírnak, mint a hírügynökségi beszámolók.

Sőt, lehet, hogy több szempontból még érthetőbbek, élvezhetőbbek is, mint a szakújságírók jelentései.
A kezdeményezésre bőven volt jelentkező, ám csak két hely volt kiadó: a több száz jelentkezőből végül két lányt és két fiút választottak, ám ők mindvégig úgy tudták, hiába a rengeteg kötelező oltás, hiába a harci körülményeket imitáló katonai „kiképzés", nem mehetnek mindannyian.

A döntés pedig ma reggel élő adásban hangzott el, Szekeres Imre szájából. Az izguló jelöltek, és a műsorvezetők lélegzetvisszafolytva hallgatták, amint a honvédelmi miniszter először Erika majd József nevét mondta.

Bochkor Gábor pedig már éppen vigasztalni akarta a „hoppon maradt" Mariannt és Zoltánt, de Szekeres Imre kért még egy kis figyelmet.

– Vígaszdíjak nincsenek? – viccelődött Boross Lajos, ám ő maga sem számított arra, ami következik.
Szekeres Imre ugyanis a résztvevők névsorát Mariann és Zoltán nevével folytatta.

Vagyis mind a négy résztvevő mehet Afganisztánba!

A második körben elhangzott fiatalok hallhatóan kissé „kótyagosan" mondtak köszönetet a lehetőségért. Õk ugyanis néhány röpke másodpercig azt hitték, hogy lemaradnak az útról.
Bár korábban többször elmondták, hogy a felkészítés, a rengeteg katonai élmény miatt már győztesnek érzik magukat, amiért a négy kiválasztott közé bekerültek, mégis csalódottak lettek volna, ha nem mehetnek.

Természetesen örömükről, útjúkról és élményeikről is olvashatnak majd a honvedelem.hu-n.