Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közép-Európa Rali: 1100 kilométer száguldás

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 29. 9:44

A szervezők szerint egyértelműen kijelenthető, hogy jól sikerült a Dakar Series első versenye, a Közép-Európa Rali (CER). Bár a dakarosoknak kissé furcsa volt, hogy rövid szakaszokon kell menniük, és néhol alig kellett navigálniuk, a veszprémi pályákon ráadásul az átlagsebesség is sokkal magasabb volt, mint egy hagyományos tereprali versenyen.

Így kicsit olyan volt a CER, mint egy nehéz, autógyilkos terepen megrendezett sima ralifutam – igaz, nem csak autókkal.

A viadalon 238 indulóból 179-en értek célba. Az április 20–26-a közötti, egyhetes futam össztávja 2600, szelektívjeinek hossza pedig 1100 kilométer volt.

A Közép-Európa Rali érdekessége az volt, hogy a motorosok, az autósok és a kamionosok mellett most először hirdettek versenyt a quadosok számára is.
A CER Budapestről a Hősők teréről rajtolt, a magyarországi gyorsasági futamokat pedig a Magyar Honvédség táborfalvai és justaspusztai gyakorlóterein rendezték meg.

A hétnapos program rendkívül sűrű volt a versenyzők számára, hiszen
naponta két, egyenként 200 km körüli hosszúságú, szelektív szakaszt
kellett teljesíteniük. A magyarországi pályákon a sebesség és a
tájékozódás jelentette a kihívást, míg Romániában a marokkói
környezetre emlékeztető rendkívül technikás szakaszok miatt izzadtak
meg a versenyzők.

A Balatonfüreden tartott ünnepélyes díjátadón egyébként minden résztvevő elmondta, remekül érezte magát Magyarországon és Romániában, és amennyiben jövőre is megrendezik a versenyt, minden bizonnyal újra ellátogatnak hazánkba. Utóbbira, a szervezők szerint, nagyon jók az esélyek.

A motorosoknál a francia David Casteu győzött három perccel a chilei Francisco Lopez és hússzal a mezőny egyetlen fekete versenyzője, a francia Alain Duclos előtt. A három magyar induló közül a hetvenegyes rajtszámot viselő Nagy Péter érte el a legjobb eredményt, aki a harmincadik lett végül.

A quad kategóriában az ugyancsak francia Hubert Deltriau végzett az első helyen 28 perc 52 másodperccel megelőzve honfitársát Chirstophe Declerck-et. A harmadik helyen a szlovák Martin Antal ért célba. A legjobb magyar Mészöly Tamás lett, aki hatodikként ért be.

Az autóknál fantasztikus küzdelmet folytatott a volkswagenes Carlos Sainz és a mitsubishis Stephane Peterhansel. A spanyol nyert és a Dakar királya végzett a második helyen. A harmadik legjobbnak a német Dieter Depping bizonyult. A legjobb magyar páros Kis Sándor és Czeglédi Péter volt, akik az abszolút versenyben a 13. helyen zárták az egy hetes magyar-román futamot.

Fotó: Galovtsik Gábor