Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúzott a parancsnok

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 28. 13:41

Szikrázó napsütés köszöntötte a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemet április 26-án. Az időjárás is “tisztelgett” az üzem parancsnokának nyugállományba vonulása alkalmából. Svehlik János mérnök ezredes 38 év szolgálat után vette át jelképes obsitját.

Az ünnepi állománygyűlésnek a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis színházterme adott helyet. A ceremóniára magas rangú katonatisztek, régi-új kollégák és az állomány tagjai vettek részt.
A Himnusz elhangzása után a levezető elnök, Matyi József alezredes, törzsfőnök nyitotta meg az állománygyűlést.

Az „öregségi" nyugdíjba helyező HM honvéd vezérkar főnöki parancs ismertetését követően Tömböl László mérnök altábornagy átadta az elismeréseket. Az MK honvédelmi minisztere határozatai ismertetése után, Tömböl László mérnök altábornagy átadta a kinevezésekkel egyidejű előléptetések kapcsán a csillagokat, az ezredessé előlépő Bozóki János mérnök alezredesnek az új parancsnoknak, valamint az alezredessé előlépő Gyenes Gábor őrnagynak, az új főmérnöknek, aki egyben az üzem parancsnokhelyettese is.

Az ünnepi köszöntőt Tömböl László mérnök altábornagy a MH ÖHP parancsnoka mondta. Beszédében köszönetet mondott azért a kiemelkedő munkáért, melyet Svehlik János mérnök ezredes, közel négy évtizedes pályafutása alatt végzett a Magyar Honvédség katonájaként, mind a Killián György Repülő Műszaki Főiskola tanáraként, mind az MH Légijármű Javítóüzem főmérnökeként, majd parancsnokaként. Kiemelte, hogy ezredes úr a napi szolgálatteljesítés feladatain túl, minden tudásával és elhivatottságával hazáját szolgálta, nehéz időszakokban helyt állt, a nehézségekkel szembenézett.
Hozzátette, bár egy éra lezárult, a parancsnokváltással nem áll meg az élet az üzemnél, hiszen a munkának folytatódnia kell, mindenkire feladat vár.

1595875829

Ezt követően virággal köszöntötte az ezredes úr feleségét és három lányát.
Bozóki János mérnök ezredes, mint az üzem új parancsnoka, az eddigi főmérnök beszédében köszönetet mondott a Svehlik családnak, akik az évek alatt a szerető, támogató családi hátteret nyújtották a parancsnok úr számára.

Végül Svehlik János mérnök ezredes vette át a szót. Megköszönte munkatársainak az együtt eltöltött éveket, felevenítette pályájának alakulásáról, régi tanítómestereiről, parancsnokairól. Elmondta, hogy hálás a sorsnak a szép évekért, a felejthetetlen élményekért melyet a haza és a Magyar Honvédség szolgálatában végzett. Hozzátette, bár nyugdíjba vonul az aktív katonai szolgálatból, az üzem és dolgozói bármikor számíthatnak rá.
Az ünnepi állománygyűlés befejeztével a meghívott vendégek díszebédre vonultak át az ünnepien díszített étkezdébe, ahol mindenki személyesen is elköszönhetett, a leköszönő parancsnoktól.

Gyuris Szilvia


Fotó: Almási Balázs