Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszárok kézbesítik a meghívókat

Szöveg: piacesprofit.hu/honvedelem.hu |  2008. április 29. 10:40

Május 16-án lesz 160 éve annak, hogy megalakult a Magyar Honvédség, amely a világ azon kevés hadseregei közé tartozik, amely a nemzet életének egy kitüntetett szakaszában nem csupán a hon védelmére, de az emberi szabadságjogok kivívása és megtartása érdekében szerveződött nagyszerű katonai alakulattá.

A Honvédelmi Minisztérium az évfordulóról gálaest keretében emlékezik meg májusban. A rendezvényre a hazai közélet illusztris szereplőit invitálja. A nekik szóló meghívókat – a régmúlt idők honvéd liturgiáját megidézve – hagyományőrző huszárok személyesen kézbesítik.

Az amerikai nagykövet asszony, April H. Foley április 14-én a Szabadság téren fogadta a díszes egyenruhába öltözött őrnagyot. Két nappal később Bocskor Gábor és Boros Lajos, a leghallgatottabb kereskedelmi rádió műsorvezetői élő adásban vették át a díszes kártyákat.

A meghívottak között van Balogh Levente, Csányi Sándor, Hernádi Zsolt, Kedves Ferenc, Kovács Lázár, Kovács Nimród és a Lázár testvérek.

A huszárok megjelenése felidézi számunkra azt a hagyományt, amellyel a magyar hadászat hatást gyakorolt a 18-19 századi Európa, sőt a függetlenségéért küzdő Egyesült Államok hadászatára is.

A magyar huszár-hadviselés emlékeit máig őrzik a világ különböző tájain.

A franciaországi Torbes-ban működő ejtőernyős ezred elődjének megalapítója Bercsényi Miklós volt. Az alakulat a mai napig a gróf nevét viseli, és ünnepi alkalmakkor magyarul csendül föl a francia deszantosok ajkán a “Gyenge violának…" kezdetű magyar népdal.

A függetlenségéért harcoló Egyesült Államok lovasságát – Washington mellett harcolva – szintén egy magyar katona, Kováts Mihály szervezte meg. Tiszteletére május 11. az USA-ban Kováts Mihály-emléknap.

Zágonyi Károlynak, aki halállovaglásával megmentette a polgárháborúban Springfieldet H.G Boker versben állított emléket, és a huszáros rohamot a mai napig festmény örökíti meg a Fehér Ház falán.