Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás Kecskeméten

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 21. 6:07

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter július 20-án délelőtt csapatlátogatásra érkezett az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra, ahol katonai tiszteletadással fogadták.

Az ezt követő állománygyűlésen jelen volt – többek között – Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Domján László dandártábornok, az MK KBH főigazgatója, dr. Szarka Gábor kabinetfőnök, Kovács József vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka és Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka.

Hende Csaba beszéde elején kijelentette, hogy igen nehéz feladattal kell megbirkóznia a kormánynak: meg kell újítani a honvédelem egész rendszerét, beleértve a teljes védelmi szférát is. Olyan struktúrát kell megalkotni, amely kiállja az élet és az idő próbáját egyaránt. Leszögezte: biztonságot akarunk teremteni a haderő életében, s ennek érdekében kiszámítható pályára kell állítani a honvédséget. Ehhez gyors, határozott döntésekre van szükség. A hazának nemcsak szeretnie kell katonáit, de meg is kell becsülnie azokat, akik ezt a hivatást választották. A magas szintű teljesítményért, ahhoz méltó ellenszolgáltatás jár, így kiszámítható életpályára van szükség, különösen az olyan speciális területen, mint a légierő.

 

A miniszter ezután szólt az illetményemelés fontosságáról, a humánszolgálat megújításának szükségességéről, a katonacsaládokról való gondoskodás megerősítéséről. „Tartsanak velem ebben a kemény munkában, hogy rövid időn belül érzékelhetőek legyenek a változások! Bízom önökben, Önök pedig bízzanak bennem" – fejezte be beszédét a miniszter.

Hende Csaba ezt követően a katonák kérdéseire válaszolt. Ennek során vázolta a tervezett új közszolgálati egyetem által nyújtandó majdani lehetőségeket, megerősítette, hogy a légierő új feladataihoz meglesznek a megfelelő források is. A miniszter – Lengyelországot példaként hozva fel – szólt az önkéntes tartalékos rendszer jövőbeni szerepéről, és nyomatékosan hangsúlyozta, hogy vége a felelőtlen pénzkidobásnak. „Ez a kormány az eddig eltelt pár hét alatt már bizonyította, hogy prioritásként kezeli a honvédelem ügyét. A gazdasági megszorítások, elvonások ellenére is milliárdokat hagyott a tárcánál a szükséges fejlesztésre, korszerűsítésre."

A keddi miniszteri programban szerepelt még a repülőbázis és az MH Légijármű Javítóüzem tevékenységéről szóló tájékoztatók meghallgatása, majd a bázis bejárása.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária