Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akikkel együtt dolgozunk

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. július 21. 6:18

2006 júniusában a magyar parlament döntése alapján a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF), Északi Regionális Parancsnokság (RCN) alárendeltségében kezdte meg küldetését az MH Tartományi Újjáépítési Csoport. Az MH PRT munkájában a honvédelmi tárcán túl tevékenyen működnek közre a szakminisztériumok.

Kormánybizottságon keresztül a mezőgazdasági, a rendészeti, az oktatási és a külügyi tárca is részt vállal a feladatok koordinálásában, tervezésében és végrehajtásában. A szerteágazó feladatok ellátása során az MH PRT az Afganisztánban is tevékenykedő nem kormányzati szervekkel (NGO-k, mint például: Magyar Ökomenikus Segélyszervezet vagy a Baptista Szeretetszolgálat) is szorosan együttműködik.

Nemzetközi szinten a magyar fél közösen teljesíti feladatát az ENSZ Afganisztánt támogató missziójával (UNAMA), az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába vezényelt magyar rendőrökkel, a Tartományi Fejlesztési Tanáccsal és végül, de nem utolsó sorban az amerikai segélyszervezettel (USAID).

No de mi is ez az USAID? Mi a fő profilja, hogyan dolgozik, hogyan működik együtt az MH PRT-val.
Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata a NATO-val és nemzetközi partnereivel együtt egyesítette erőit és forrásait az afgán kormányzat támogatására, Afganisztán újjáépítésére és a terrorizmus elleni harcra. Az amerikai segélyszervezet (USAID) e közös erőfeszítés részeként segíti az afgán népet, hogy végre saját kezükbe vehessék jövőjük építését.

A segélyszervezet az infrastrukturális fejlesztések keretén belül utak, hidak építésének finanszírozásában, elektromos hálózat kiépítésében, ivóvíz-ellátás korszerűsítésében vett és vesz részt, jelentősen hozzájárulva ezzel a térség gazdasági fejlődéséhez.

1595904657
 

A kormányzat támogatására képzéseket szervezett vezetői-, humán- és a pénzügyi szektor részére. Bírók, jogászok képzésében vállal szerepet és segíti a média munkáját.

Minthogy egy nemzet fejlődésének alappillére az oktatás és egészségügy, így az USAID e két kiemelkedő jelentőségű területen is komoly munkát végez. A tálib kormányzat alatt mindössze 900 ezer, kizárólag fiúgyermeknek adatott meg a tanulás lehetősége Afganisztán szerte. Ez a szám napjainkra – nagyban köszönhetően az USAID-nek – fiúkat és lányokat is beleszámítva meghaladja a hatmilliót.

Az intézmények építésében éppúgy részt vállaltak, mint az iskolák felújításában és felszerelésében. Mára 680-nál több iskola építése köthető a segélyszervezethez. Az USAID által nyomtatott iskolai kiadványok, könyvek és munkafüzetek száma meghaladja a 60 milliót. A középiskolai és főiskolai képzésben résztvevők száma eléri a 170 ezret, és külön siker, hogy a tanulók fele nő.

Az afgán emberek egészségügyi helyzete a világ legrosszabbjai közé sorolható: a magas csecsemő- és gyermekhalandóság, a rossz orvosi ellátás, vagy például a védőoltások általános hiánya döntően meghatározza az emberek nem túl magas átlagéletkorát.

Az alap- és magasabb szintű egészségügyi ellátást biztosító intézmények építtetése és felszerelése az USAID kiemelt projektjei között szerepel.

Csakúgy, mint a munkahelyteremtést célzó „cash for work" program, amely megélhetést biztosít az afgán embereknek, ugyanakkor segíti a gazdasági fellendülést, mintegy biztos támaszt nyújtva a gazdasági kitörési pontok megtalálásához. Ebbe szervesen beletartozik az élelmiszertermelés, a könnyűipar és az építőipar fejlesztése.

1595904657
 

Baghlan tartományban, az MH PRT felelősségi területén Alyson Mcfarland a tartományi fejlesztésekért felelős, azokat koordináló képviselője az USAID-nek.
A korábban említett fejlesztési törekvéseket és programokat a baghlani műveleti területen jelen lévő valamennyi résztvevővel közösen, az amerikai kormányzatot képviselve tervezi és hajtja végre. A vele való együttműködés rendkívül jó eredményeket hozott a baghlani embereknek. Camp Pannoniában a magyar katonákkal él és dolgozik, aktív részese a fejlesztési egyeztetéseknek. Az MH PRT vezetésével és CIMIC-csoportjával napi szinten koordinál a szükséges beruházások, projektek végrehajtásáról. Segítségével valamennyi fejlesztési területen elismerésre méltó eredményeket tudnak a nemzetközi szerepvállalók felmutatni. Pályázati források kihasználásában épp úgy, mint a lehetséges kivitelezők megtalálásában.

Összegezve az amerikai segélyszervezet gazdaság-fellendítésben játszott hozzájárulása elengedhetetlen eleme a térség stabilitásnak megteremtéséhez. Humanitárius programjai nélkülözők ezreinek juttattak élelmiszert, ivóvizet, sátrakat, takarókat. Afganisztánért tett erőfeszítései és eredményei méltán emelik az USAID amerikai segélyszervezetet a legkiemelkedőbb szerepvállalók közé.

1595904658
1595904658