Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz szükségük komolyabb itthoni gyógykezelésre a megsérült katonáknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 24. 14:25

Körülbelül egy hét múlva, a PRT hetedik váltásával együtt hazaérkezik a február 7-i támadásban megsérült két magyar katona Afganisztánból. Komolyabb hazai gyógykezelésre várhatóan nem lesz szükségük, de kisebb korrekciós műtétre, a repeszek okozta hegek plasztikai korrekciójára valószínűleg igen.

A Honvédelmi Minisztériumnak az MTI kérdésére adott tájékoztatása szerint a február 7-én megsérült katonákat egy német katonai kórházból már átszállították a magyar PRT Pol-e-Khomriban található táborába. A katonák jól vannak, de szolgálatba még nem álltak. Részt vesznek a tábor napi életében, könnyebb feladatokat ellátnak, segítenek, amiben tudnak, de csak annyi terhelést kapnak, amennyit az orvos engedélyez.

Gránátvetővel (RPG) támadtak meg február 7-én vasárnap egy magyar katonai konvojt az Észak-Afganisztánban lévő Baglán tartományban; két katona megsérült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben.

Bocskai István, a HM szóvivője elmondta, hogy a sérülteket helikopterrel azonnal a közelben lévő kunduzi kórházba szállították. A súlyosan sérült századost, a szakasz parancsnokát egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel.

A szóvivő az eset körülményeiről azt közölte, hogy a katonák a Baghlanban lévő Pol-e-Khomritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy páncélozott autóból (Humvee) álló konvojra.

A lövedék a második autó jobb oldali ablakát találta el, így az első ülésen utazó szakaszparancsnok és a sofőr sérült meg – mondta a szóvivő. A második lövedék – a katonák gyors reakciója következtében – már két autó között repült el.

A támadásról részletesen itt olvashat.