Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Uraim, jó önöket itthon látni!”

Szöveg: Szûcs László<br /> |  2010. február 24. 13:06

A magyar és az amerikai himnusz is felhangzott szerdán Tatán, ahol az afganisztáni magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) második váltásának katonáit köszöntötték, a hadműveleti területről történő hazatérésük alkalmából. A most hazatértek fényesen bizonyítottak – fogalmazott a rendezvényen a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Az Alaki Szabályzatban leírtak szerint, katonai tiszteletadással fogadták a február 24-én a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába érkező Tömböl László mk. vezérezredest. A HM Honvéd Vezérkar főnöke az amerikai-magyar OMLT második váltásának visszafogadó ünnepségére érkezett a Vizek Városának kaszárnyájába.

1595897448
A rendezvényen részt vett még Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság paracsnoka Robert W. Duggleby ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Budapestre akkreditált véderő és katonai attaséja, valamint Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő is.

A visszafogadó ünnepség elején a helyőrségi zenekar előadásában felcsendült a magyar és az amerikai himnusz is, majd elismerések és jutalmak átadására került sor. Tömböl vezérezredes a honvédelmi miniszter által adományozott elismeréseket, illetve a Békefenntartásért Szolgálati Jeleket, Benkő altábornagy pedig az általa adományozott emléktárgyakat és emlékérmeket adta át az állománynak.

– Uraim, jó önöket itthon látni! Éppen és egészségesen egy becsületesen és tisztességesen elvégzett munka után – kezdte ünnepi beszédét Tömböl tábornok, majd hozzátette: a most visszatért állomány az elmúlt hónapokban bizonyította, hogy a magyar katona tudja és érti a dolgát. Az amerikai és a magyar katona együtt képes végrehajtani azokat a feladatokat, amelyeket részükre meghatároztak.

1595897448

A feladat, amelyre vállalkoztak, és amelyből hat hónap után visszatértek, nem egy egyszerű feladat. Új típusú teendő, amelyet a Magyar Honvédség 2009-ben kezdett Afganisztánban – fogalmazott a vezérkari főnök, aki szerint a most hazatértek fényesen bizonyították: a magyar katonák hozzáértése és felkészültsége alkalmassá teszi őket arra, hogy a velük szemben támasztott elvárásoknak megfeleljenek. 

Tömböl vezérezredes kiemelte: az a szolgálat, amit a katonák Afganisztánban végeztek, akár emblematikusnak is nevezhető, hiszen az afgán nép problémája, a konfliktus rendezése elképzelhetetlen az afganisztáni emberek és az afgán biztonsági erők közreműködése és támogatása nélkül. Egyetlen ország sem tudja és nem is akarja hosszú távon elviselni, hogy külső erők lássák el helyettük az ország biztonságának, függetlenségének szavatolását, még ha azok baráti és támogató szándékkal érkeznek is.

Igény és szándék az Afganisztánban élő népekben, hogy sorsuk rendezését saját kezükbe vegyék. Az OMLT missziója és feladata pontosan erre irányult. Segítséget nyújtani, támogatást adni ahhoz, hogy az afgán biztonsági erők katonái fel tudjanak készülni arra, hogy sorsuk irányítását, rendezését a saját kezükbe vegyék.

1595897448
– Köszönet az Ohiói Nemzeti Gárda katonáinak azért, hogy csatlakoztak hozzánk ebben a feladatban – mondta a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki büszke arra a teljesítményre, amelyet a két ország katonái Afganisztánban nyújtottak. Hiszen eljutottunk odáig, hogy a magyar katonák, más nemzetek katonáival együttműködve, akár a legbonyolultabb harcfeladatot is végre tudják hajtani.

Tömböl László szerint az a tudás, amivel a katonák a hat hónapos külszolgálat után hazatértek, nagyon fontos. És erre a tudásra-tapasztalatra nemcsak saját maguknak, hanem a Magyar Honvédségnek is nagy szüksége van.

– Feladatunk lesz a jövőben is Afganisztánban, és a Nyugat-Balkánon is, illetve megkezdtük egy afrikai kiképzési misszió alapköveinek lerakását. Várhatóan az idén kiképzőket fogunk küldeni Ugandába, hogy a szomáliai biztonsági erők kiképzésében, felkészítésében nyújtsanak segítséget – jelentette be a vezérkari főnök.

A rendezvény végén a Magyar Honvédség Tábori Lelkészi Szolgálat képviselői is köszöntötték az Afganisztánból hazatért amerikai és magyar katonákat.

1595897448
 

1595897448
 

1595897449
 

1595897449
 

1595897449
 

Fotó: Szűcs László