Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraelnek dolgozott az egyik Hamász-vezető fia

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 24. 12:22

A Hamasz radikális palesztin mozgalom egyik kiemelkedő személyiségének fia éveken át a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálatnak dolgozott, és egyik legértékesebb információs forrása volt – értesült a Háárec című izraeli lap. A 31 éves Moszab Haszan Juszufról, a Hamász alapítójának és egyik vezetőjének, Sejk Haszan Juszufnak a fiáról van szó – írta a lap szerdai számában.

Azon értesülések alapján, amelyeket ő Izraelnek szolgáltatott, számos terroristasejtet lepleztek le, valamint izraeliek elleni tucatnyi öngyilkos merényletet hárítottak el.

Az ő információi vezettek Ibráhim Hamídnak, a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjének, továbbá Marván Bargútinak, akkoriban a Fatah mozgalom ciszjordániai szervezete irányítójának elfogásához, de segítettek kézre keríteni Abdalláh Bargútit, a Hamász katonai vezetőjét is, aki az öngyilkos merényletek kiterveléséért volt felelős.

A Sin Béten belül Moszab Haszan Juszuf a „Zöld Herceg" fedőnevet kapta. Jelenleg Kaliforniában él, ahol egy évtizeddel ezelőtt átkeresztelkedett, és Ron Bracki társszerzővel a Hamász fia című könyvet írta, amely a jövő héten jelenik meg az Egyesült Államokban.

A teljes történetet a Háárec pénteken tárja az olvasók elé.