Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem nyugdíjasok védik a légteret

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 4. 19:52

A Honvédelmi Minisztérium leszögezte: teljesen valótlan a Magyar Hírlap keddi számában megjelent cikknek az az állítása, hogy “visszafoglalkoztatott” nyugdíjas vadászpilóták adják a harckészültséget a MiG-29-es vadászgépeken, mindaddig, amíg a Gripen vadászgépek át nem veszik a magyar légtér védelmét.

A kormány által benyújtott és az Országgyűlés által elfogadott törvény alapján, a legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező hivatásos katonák, rendőrök, határőrök, vám- és pénzügyőrök, tűzoltó és polgári védelmi, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági tisztek, tiszthelyettesek számára biztosított, hogy nyugállományba vonuláskor a számukra kedvezőbb összegű nyugdíjat választhassák.

A törvény alapján, amellett, hogy a legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező tisztek és tiszthelyettesek kedvezményes nyugellátása továbbra is garantált, a nyugdíjrögzítés intézményével biztosítjuk az állományt arról, hogy az általános társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben 2008. január 1-jétől bekövetkező változások őket nem érintik kedvezőtlenül.

A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő vadászpilóták esetében ez azt jelenti, hogy megszűnt minden olyan kényszerítő körülmény, amely miatt még ez évben – idő előtt – nyugállományba kellett volna vonulniuk.

Ilyenformán tehát nem állhat – és nem is állt – elő a lap által leírt helyzet. A magyar légteret nem visszafoglalkoztatott nyugállományú, hanem aktív vadászpilóták védik.