Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szankciókat vár a püspök

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2007. december 5. 8:58

Bár az egyházi vezetőktől főként a konfliktusos helyzetek elsimítására való felhívást várnánk el, egy szerb ortodox püspök a koszovói albánokkal szembeni radikális lépéseket sürgette egy interjúban.

Artemije püspök, a szerb ortodox egyház koszovói vezetője szerint három napra az összes hadkötelest mozgósítani kellene Szerbiában, sőt figyelmeztetésként Koszovó és Szerbia határán ugyancsak három napra le kellene állítani a teljes áru – és személyforgalmat, s tömegtüntetéseket kellene szervezni minden nagyvárosban.

Egyidejűleg a püspök elképzelése szerint megfigyelőként Szerbiába kellene hívni Oroszországot és Kínát az úgynevezett sanghaji csoport tagjai közül.

Az egyház dogmatikus szárnyához tartozó püspök bírálta a szerbiai politikusokat, akik részben kizárták a katonai beavatkozást Koszovóban.

“Egyetértünk abban, hogy Szerbia nem a háború mellett van, de a legitim védekezésen gondolkodni kell" – fejtegette a napilapnak.

Az albánok a közeljövőben ki akarják nyilvánítani elszakadásukat Szerbiától és önálló államuk megalakulását. A kétmilliós Koszovó 1999-ben ENSZ-közigazgatás alá került, miután NATO-bombázások véget vetettek az albánok tömeges elűzésének a dél-szerbiai tartományból.