Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ökológiai hálózat része lett a volt lőtér

Szöveg: vasnepe.hu/honvedelem.hu |  2008. március 13. 11:31

A Natura 2000 ökológiai hálózat részévé vált a több száz hektáron húzódó egykori váti orosz lőtér. Korábban a helyi önkormányzat ipari parkot álmodott a területre, de sehogyan sem tudta azt visszaszerezni a Honvédelmi Minisztériumtól. A törpekákás miatt azonban már nem is fogja…

A 86-os út két oldalán, Vát és Szeleste között, egészen a völgyben fekvő kápolnáig, egykoron az orosz alakulatok gyakorlatoztak, lövöldöztek különféle fegyverekkel. A szovjet megszálló csapatok távozása után a terület a honvédelmi minisztérium kezelésébe került, miközben a váti önkormányzat erősen lobbizott azért, hogy a falu szomszédságában fekvő, több mint háromszáz hektáros ingatlan tulajdonjogát megkaphassák.

Kudarcot vallottak, mert a több száz oldalnyi levélváltáson kívül más nem történt, miközben a lőteret boldog-boldogtalan szemétlerakónak használta. Ezért is ámultak el kissé a helyhatóság tagjai a minap, amikor megtudták, hogy a Natura 2000 elnevezésű uniós természetvédelmi terület részévé vált a volt lőtér teljes egésze.

Olyan iszapnövény honosodott is meg, mint a törpekákás.

A Natura 2000 területek kijelölésére a kormány 2004-ben alkotott rendeletet, majd a határokat a 2006-ban véglegesítették. Magyarország területének közel 21 százalékát fedi le az új típusú védelem. Ezek közé tartoznak hagyományosan mezőgazdasági művelés alatt álló földek, legelők, de természetesen erdők is. A szabályozás célja a hasznosítás és a természetvédelem érdekeinek összehangolása.