Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskaisok vasakarata

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 13. 16:48

Egészen pontosan március 10-én kezdődött az a két hét időtartamú „Vasakarat I” elnevezésű katonai közelharc tábor, melyet az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj közelharc kiképzői tartanak a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár dandár válogatott harcosainak.

A táborra a katonák alap állóképességgel, és általános erőnléttel megalapozva érkeztek, melyre szükségük is van, ugyanis a felkészítés során napi négy tréning végrehajtásával sajátítják el a katonai közelharc alapjait. Emiatt valóban igazi “Vasakaratot" kíván a két hetes kiképzés.
A felderítő zászlóalj kiképzői a leghatékonyabb módszerekkel oktatják a kor szellemének legmegfelelőbb kéz,- láb,- esés,- földharc-, valamint földre viteli technikákat. És a kiképzés során végig nagy hangsúlyt fektetnek a valósághű helyzetekre, éppen ezért a katonák folyamatos küzdőtréningeket hajtanak végre.

1595874315
A küzdelmek során magas intenzitású munkát végeznek, a szervezetük, ezért a maximális erő-, állóképesség, és a mozdulatok gyorsasága elengedhetetlen a siker érdekében. Mindehhez hozzájárul a hosszan tartó fizikai terhelés és az alváshiány állapota.
A sérülések elkerülésére a lövészdandár nagyon komoly beruházást hajtott végre a védőfelszerelések beszerzésével. A katonák a mindennapi kiképzések során használhatják az úgynevezett sárkány kesztyűket, a lábszárvédőket, a testpajzsokat, és a megerősített fejvédőket is. A speciális állóképesség, és erőnlét eléréséhez pedig homokzsákokat, farönköket, BTR- 80-as kerekeket, ugráló köteleket használnak.
Az első hét végére előírt oktatási anyagot a harcosok elsajátították, a megfelelő küzdelmi alapokkal rendelkeznek, valamint a fáradsággal szembeni ellenálló képességük is folyamatosan fejlődött.

– Nagy részünk rendszeresen sportol, de számunkra is roppant megterhelő fizikailag a tábor. A kiképzés nagyon sokrétű: a legalapvetőbb technikáktól haladtunk az egyre bonyolultabbakig. Ezek az ütés-, rúgástechnikák alkalmazása kiegészítve a földharc elemeivel. A kiképzés elősegítette a dandár különböző alegységeihez tartozó katonáinak összekovácsolódását – mondta Baranyi Norbert főtörzsőrmester kiképzendő.

További képek:

1595874315
1595874315