Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség is a forradalomra emlékezik

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 13. 20:25

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepséget tartott. Az ünnepségen – amelyen beszédet mondott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter – jelen voltak Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, a minisztérium és a Magyar Honvédség vezető állománya, valamint a meghívott vendégek.

A március 13-án a Stefánia-palotában rendezett eseményen a Himnusz hangjait követően a honvédelmi miniszter a 160 évvel ezelőtt történtekre emlékezett.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, bukása ellenére – a honfoglalás és az államalapítás óta – a magyar nép legnagyobb tette volt, a forradalom első napja, március tizenötödike pedig a szabadság szimbólumává vált – kezdte beszédét a miniszter.

Ezekben a hónapokban szinte a semmiből szerveződött egy – a maga korában modern – hadsereg. Mészáros Lázár 1848–49 hadügyminisztere elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar honvédsereg megszervezésében. Joggal nevezik őt a Magyar Honvédség megteremtőjének. A mai Magyar Honvédség elődeinek tekinti az 1848 óta létezett valamennyi haderő-formációt, bármi is volt a megnevezése. Így pár hónap múlva, 2008 közepén már a 160. évfordulóját fogjuk ünnepelni a Magyar Honvédség megszületésének – jelentette ki a miniszter.

Ezt követően arról szólt a miniszter, hogy a honvédség közel 160 éves története során minden korszakban az ország szuverenitásának garantálója volt. És az lesz a jövőben is, az új, szélesebb felelősségű szövetségi keretekben is.

Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt évben befejeződött hazánkban a haderő átalakítása. A Magyar Honvédség reformja 18 éves folyamatot zárt le. Modern, hatékony, erős és jól szervezett haderőt hoztunk létre. Olyan új képességekkel rendelkezünk, amelyek hatékonyan járulnak hozzá a NATO és az Európai Unió biztonságának szavatolásához. A társadalom méltán ismeri el a honvédséget és katonáit.

Hazánkban ma – éppen úgy, mint 1848–49-ben – a honvédelem nemzeti ügy. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt években politikai konszenzus jött létre a parlamenti pártok között a haderőfejlesztést illetően csakúgy, mint a Magyar Honvédség létszámának megállapításában.

Úgy vélem, a következő esztendőkben is ezen az úton kell tovább haladnunk – utalt a miniszter a hazáért érzett közös

felelősségre.

Dr. Szekeres Imre kijelentette, hogy szövetségesi és nemzetközi kötelezettségeinkből adódóan határainkon túl is helyt kell állniuk katonáinknak. Jelenleg három kontinens 13 országában, 17 különböző misszióban szolgálnak magyar katonák.

A miniszter megemlékezett azokról is, akik a mindenkori magyar haderőben szolgálatot teljesítetve – ha a sors úgy hozta – életüket áldozták a hazáért.

Szekeres Imre beszédét a nagy magyar államférfi, gróf Széchenyi István szavait idézve zárta: „Tőlünk függ minden, csak akarjunk."

Ezt követően kitüntetések, elismerések átadására került sor, az ünnep alkalmából is elismerve mindazok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtva szolgálták, szolgálják hazájukat, a honvédelem ügyét.

Fotó: Galovtsik Gábor