Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Gyújtás! Gyújtás! Gyújtás!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 13. 21:08

E kiáltás előzte meg a tatai gyakorlótéren azt az apró mozdulatot, melynek hatására elindult egy apró jel és amikor célhoz ért, iszonyatos energiák szabadultak fel. És ezt az energiát a katonáknak biztos kézzel kell tudniuk uralni és irányítani kell kitörését…

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi gyakorlótere adott helyet március 10-14-e között annak a robbantás foglalkozásvezetői és kézigránát megsemmisítői kiképzésnek, amelyen valamennyi dunántúli alakulat katonái – mintegy ötvenen – részt vettek.

1595874316
A kurzuson részt vevő katonák többsége már képzett szakember, de a robbantásvezetői foglalkozás és a sikeres vizsga megléte évente kötelező azoknak, akik eme felelősségteljes munkát ellátják.
A tanfolyam oktatói – összesen tizenöten – a debreceni székhelyű MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkeztek.

Kaszanyi Sándor, a foglalkozás vezetője elmondta: az elméleti órákon a robbanóanyagok és gyújtószerek békeidőszakban történő felhasználásának rendjét ismételték át, majd a gyakorlati képzés során a tűzzel való gyújtásra és a földrobbantás fogásaira helyezték a fő hangsúlyt.

A katonák először több, egymástól pontosa 220 centiméterre levő, és 160

1595874316
centiméter furatokat készítettek a talajba, majd ezekbe engedték le az egyenként két és fél kilogrammos robbanóanyag hengereket. Az ily módon előkészített robbanótestekkel akár harckocsik rejtésére is alkalmas árkot robbantottak.
Precíz mozdulatok és határozottság jellemezte a robbantások előkészítését.

E tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy a feladatot a legnagyobb biztonság mellett gyorsan és hatékonyan hajthassák végre.
A képzés március 14-én vizsgával zárul. A sikeres vizsga a résztvevők számára a robbantás foglalkozás-vezetői, illetve a kézigránát megsemmisítői jogosítvány újabb egy évvel való meghosszabbítását jelenti.

További képek:

1595874317
1595874317

Kép és szöveg: Pogrányi Zoltán főtörzsőrmester