Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogással enyhíthető Trianon fájdalma

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. június 4. 21:58

A határokon átívelő nemzeti összefogás jelentőségét hangoztatta dr. Simicskó István a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett, néhai Klebelsberg Kunóra emlékező ünnepségen június 4-én. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartott ünnepségen kiemelte, csak akkor enyhülnek a Trianon okozta seb fájdalmai, ha képesek vagyunk meghaladni a történteket.

Simicskó István beszédében elmondta: 2010-ben a Fidesz-KDNP frakció képviselői szerették volna törleszteni a régóta fennálló lelki adósság egy részét, így nyilvánította az Országgyűlés – már a kormány megalakulása előtt – a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét, a trianoni békediktátum évfordulójának napját.

1595936745
A parlamenti államtitkár kiemelte, hogy Trianon napjainkig meghatározó trauma, olyan gyógyíthatatlan seb, amely talán soha nem heged be: a cél akkor is az volt, hogy a nemzet úrrá tudjon lenni az ebből származó fájdalmakon.

Simicskó István ennek kapcsán emlékeztetett a kettős állampolgárság lehetőségének megadására is a határon túli magyarok részére. Leszögezte: az igazságtalan trianoni döntés a legsúlyosabb mértékben alázta meg és marcangolta szét a történelmi Magyarországot, és nemcsak hazánk, hanem az egész emberiség ellen elkövetett bűntett volt. Emlékeztetett: az első világháborút lezáró békék igazságtalanságának egyenes következménye volt a második világháború és annak több tízmillió áldozata.

A két világháború közötti évtizedek is a revíziós törekvések jegyében teltek el. Simicskó István az említett korszak kapcsán méltatta Magyarország 1921-1922 közötti belügy-, majd 1922 és 1931 közötti vallás- és közoktatásügyi miniszterét, Klebelsberg Kunót. Ő a hangoskodás és a kesergés helyett az alkotó hazafiság híve volt, és kortársainak is azt javasolta, hogy tenni akarással, építő tevékenységgel igyekezzenek változtatni a helyzeten. Tevékenységét számos kiemelkedő eredmény dicsérte a hangosfilmipartól kezdve a népfőiskolai rendszeren át egészen a zenei élet fellendüléséig. Jelentős mértékben neki volt köszönhető, hogy a megcsonkított Magyarországon valódi kulturális virágzás indult meg ebben a nehéz időszakban.

A nemzeti összetartozás napja kapcsán a parlamenti államtitkár elmondta: csak akkor enyhülnek a Trianon okozta seb fájdalmai, ha képesek vagyunk meghaladni a történteket. Ehhez arra is szükség van, hogy még a tragédia ellenére se elsősorban gyásznapként tekintsünk június 4-ére; a ceruzával megrajzolt határoktól függetlenül össze tudjunk fogni egymással. Ehhez arra is szükség van, hogy a közösségek továbbadják a tudást és az értékeket a következő generációknak: így tudunk erőt meríteni ahhoz, hogy meghaladjuk Trianont. Mindez annak érdekében is fontos, hogy hasonló tragédia többé soha ne történhessen meg.

 
1595936745
 
1595936745

 
 Fotó: Galovtsik Gábor