Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó tanóra

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. december 21. 7:44

Afganisztánról és a magyar katonák ottani szerepvállalásáról tartott előadást dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese a KatonaSuli programban résztvevő Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjainak a napokban.

Lippai ezredes idén tavasszal tért haza külszolgálatból: Afganisztánban az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (Provincial Reconstruction Team – PRT) kilencedik váltásának parancsnokaként szolgált. A rendkívüli tanórán szó esett egyebek mellett az iszlám országról, az úgynevezett aszimmetrikus hadviselésről, a magyar katonák szerepvállalásáról és a misszióban töltött hétköznapokról is. Az előadás végén a dandár megbízott parancsnokhelyettese válaszolt a diákok kérdéseire is.

A műszaki, elektronikai és informatikai ismereteket évek óta magas színvonalon oktató debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium az országban egyedülállóként a következő tanévtől honvédelmi középiskolává alakul. Egy idén ősszel aláírt szándéknyilatkozat szerint a Honvédelmi Minisztérium támogató rendszert épít ki, biztosítja a tantárgy oktatásához szükséges anyagokat, eszközöket és katonai oktatókat.

2012. szeptember elsejével két elektrotechnikai szakcsoportos osztályban indul meg a képzés, ahol a tanulók kötelezően veszik fel a katonai alapismeretek tantárgyat. A tanrendben külön hangsúlyt kap a honvédelmi oktatás – ezen belül az alaki és a gyakorlati foglalkozások –, melynek szakmai felügyeletét az intézmény szomszédságában lövészdandár katonái látják majd el.