Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Stabil a biztonsági helyzetünk”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 11. 6:34

Magyarország biztonsági helyzete stabil – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Veszprémben, a Pannon Egyetem nívódíjátadó rendezvényén.

Az országot “belátható időn belül hagyományos katonai támadás veszélye nem fenyegeti" – tette hozzá. Mint mondta: nekünk nem körkörös védelemre és területvédelemre, s nem hagyományos katonai összecsapásra kell készülnünk.

Más típusú veszélyek viszont vannak, így például léteznek feszültségek Kelet- és Dél-Európában, a tömegpusztító fegyverek és a terjedő terrorizmus révén pedig vannak új globális veszélyek – mondta Szekeres Imre.

A miniszter rámutatott: Magyarország egyetlen államot sem tekint ellenségének, s minden egyes vitás kérdést diplomáciai eszközökkel kíván rendezni. Biztonságunk két pilléren nyugszik: a nemzeti önerőn és a szövetségesi rendszeren – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

A légtérvédelem ugyanakkor rendkívül fontos – vélekedett a miniszter, megjegyezve azt is, hogy az ország légterében egy év alatt 540 ezer repülőgép “megy át". Földrajzi helyzetünknél fogva olyan a légterünk, mint egy zsúfolt sztráda – tette hozzá.

Szekeres Imre szavai szerint a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége az elmúlt 2-3 évben nagyon magasra nőtt. A honvédség katonai szervezetei 2007 végére átalakultak, befejeződött a haderőreform, s teljesen új kiképzési rendszer jött létre; bevezették a stratégiai és a hadműveleti vezetés új, modern formáit, és teljesen megváltozott a logisztika is – mondta a miniszter.

Rámutatott arra, hogy a NATO tagállamok között először Magyarország hozta létre az
összhaderőnemi parancsnokságot, amelyben a szárazföldi és a légi erőket, a logisztikát, valamint egyéb fegyver- és haderőnemeket egy “integrált szervezési, vezetési pontban" koncentrálták.

Szekeres Imre utalt a Nemzeti Katonai Stratégiára is, amelyet kedden mutatott be az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságának, s azt mind az öt parlamenti párt támogatta.
Szekeres Imre ezt követően nívódíjakat adott át az egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szaka évfolyamelső hallgatóinak.