Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonulnak a britek Irakból

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 11. 6:39

Nagy-Britannia bejelentette, hogy jövőre néhány száz katonát leszámítva kivonja 4000 fős kontingensét Irakból, véget vetve a szigetországban népszerűtlen küldetésnek.

A brit védelmi minisztérium bejelentette: néhány száz katona kivételével az egész – többségében az ország déli részében állomásozó – brit kontingens távozik június végéig a közép-keleti országból. A bejelentés, amelyre számítani lehetett, azt jelzi, hogy a 2003-as iraki inváziót végrehajtó, Szaddám Huszein iraki diktátor rendszerét megdöntő nemzetközi szövetség második legnagyobb létszámú kontingense is befejezi az iraki küldetést.

Annak idején több mint 45 ezer brit katona vett részt az invázióban.
Reuters
Az Egyesült Államoknak jelenleg közel 150 ezer katonája szolgál Irakban, de jövőre csökkenteni akarja a csapatok létszámát és 2011. december 31-ig ki akarja vonni összes katonáját Irakból.

A brit közlemény arra nem tér ki, hogy mikor kezdődik meg a brit csapatkivonás. A Daily Telegraph című londoni lap ugyanakkor tudni véli, hogy akkor kezdődik meg, amikor egy amerikai egység márciusban átveszi a bászrai repülőtérnél lévő brit főhadiszállást.

Címkéklőtér