Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sűrű a Honvéd Együttes nyara

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. augusztus 2. 16:42

Még magasabb színvonalon, még több helyszínen és még nyitottabban jelen lenni a magyar kulturális életben – ekképpen sűríthető egy üzenetbe Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető és a Honvéd Együttes hitvallása. Ennek jegyében a nyarat sem tölti tétlenül a tavaly Prima Primissima-díjjal kitüntetett művészcsapat, ami korántsem meglepő, ha évi 300-400 előadásukat nézzük.

Legutóbb tavasszal aratott – az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárathoz méltó – fergeteges sikert a honvédség felkérésére, Toborzó című műsorával a Honvéd Együttes. A katonakötődésű és az ezredforduló óta „honvédes" tánckutató-tánckoreográfus Zsuráfszky Zoltán júniustól művészeti vezetője is a napjainkban legrégebbinek és legnagyobbnak számító együttesnek. A csapat művészi (nemkülönben fizikai) teherbíró-képessége sem mindennapi, hiszen évi „szolgálatuk" során 300-400 (ebből hozzávetőlegesen 110 laktanyai) fellépést, előadást tartanak.

1595939472
A művészeti vezető a honvedelem.hu kérdéseire válaszolva elárulta: örült a Toborzónak, egyszersmind számos elképzelése van hasonló (például csaták és szerelmek fejezetét feldolgozó) műsor összeállítására. Így teljes bedobással –  táncnyelven szólva komplett együttessel – készülnek az első világháború századik évfordulójára, amelyre 2014-ben emlékezünk majd. Felkérés esetén az együttes szívesen bekapcsolódik a történelmi sorsfordulóhoz kapcsolódó állam és honvédelmi minisztériumi rendezvényekbe is.

A méltó művészi megjelenítést a színészek, az énekesek és a táncosok egyaránt fontosnak tartják. Hiszen melyik művészegyüttes lenne képes adekvátabban megjeleníteni a „nagy háború" hős magyar katonáinak küzdelmét, életét, ha nem a Honvéd Együttes, amely a nagyszabású folk musical-ek és zenés-táncos történelmi tablók, tánckrónikák (Egri csillagok, A Tenkes kapitánya, Dózsa, Monarchia – Népek tánczai stb.), továbbá a férfikari „a capella" kórusirodalom alkotásainak legavatottabb, legvirtuózabb és legművészibb megálmodója, kivitelezője.

Mindehhez a Honvéd Együttes – amelynek ez év májusától dr. Bolvári-Takács Gábor az ügyvezetője – jelenleg két nagy próbateremmel és húsz kitűnően képzett, tapasztalt táncos párral rendelkezik; a Strausz Kálmán vezette férfikar szintén kiáll bármilyen hazai és nemzetközi próbát. Sokat jelent munkájában a tavaly elnyert Prima Primissima-díj is.

A saját színház híján és művészi munkájánál fogva utazó társulatnak is nevezhető Honvéd Együttes az idei nyáron számos fellépéssel teszi élménydúsabbá a közönség művészi igényét, szabadidejét.

Mint Zsuráfszky Zoltán elmondta: jelenleg a Karmelita-udvarban szerepelnek a Nemzeti Táncszínház felkérésére.

Augusztus 3-án szereplésük színhelye Bonyhád, ahol bukovinai folklórfesztivált rendeznek, 17-én pedig a Csárdás! – A Kelet tangója című produkcióval lépnek színre, ezúttal a siklósi vár színházában.

Augusztus 20-án, délelőtt, a hagyományos tisztavatás ünnepélyességét emelik szereplésükkel, majd este – a tűzijáték előtt – a budai Vár-béli Oroszlános-udvarban lesz egy „szívdobbanásuk" a gyimesi csángókért az Élő Martin nevét viselő folklórsorozat gyimesi, kalotaszegi és mezőségi motívumokkal átszőtt VI. tánctételével.

Augusztus 25-től mesedarabok következnek, különböző helyszíneken.

Azután, a hónap utolsó napján, 31-én Vörösmarty Mihály Vén cigány című költeménye hangzik el Hódmezővásárhelyen, a város hajdani szülötte, néhai Bessenyei Ferenc klasszikus előadásában. Ennek apropóját az adja, hogy a városban kulturális központot adnak át, s a létesítmény a színészóriás nevét veszi fel.
Ez alkalomból a Honvéd Együttes a Vörösmarty-versre komponált táncszvitjét mutatja be – zárta tájékoztatását Zsuráfszky Zoltán.

1595939472

 Fotó: Tóth László és Kovács Tamás