Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz év Isten szeretetében

Szöveg: Németh Zsolt |  2011. január 6. 17:44

Százéves lett egy katona. Bódi János nyugállományú őrnagy, akit köszöntőjében dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkár a történelem nagy tanújának és cselekvő részesének nevezett.

A százéves honvéd – akire illik a szó eredeti jelentése – 1911. január elsején látta meg a napvilágot a székelyföldi

1595912417
Marosludason. Megérte a történelmi Magyarország feldarabolását, előbb tüzér, majd repülőgép mérnökként szolgált a hadseregben, amerikai fogságba esett, hazatérve a MÁV-nál szolgált, ma pedig a fővárosban él teljes szellemi frissességben. 

E pár sor lehetővé teszi száz év összefoglalását, ám ezer oldalt is kitenne mindaz az élmény és tapasztalat, amit Bódi János megélt. Otthonában kereste fel és köszöntötte őt dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki arra emlékeztetett, hogy Isten nyilvánvaló szeretetének jele az idős katona életútja. Köszönet érte, és köszönet azért az óriási tapasztalatért, amit ma is átad a kor tanúja a jelen katonáinak, civiljeinek.

Az idős honvéd örömmel vette át a dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nevében átadott emléktárgyat – egy kézzel festett huszár szobrot –,és az államtitkár adományozta emlékplakettet. Ám azonnal megosztotta hallgatóságával Horthy István hősi halálának okát, vagy éppen Erdély el-, majd időleges visszacsatolásának élményét. Mesélt az idős katona egykori, felejthetetlen történeteket, amelyeknek ő maga is cselekvő részese volt.

Elköszönéskor arra biztatta az államtitkárt, hogy folytassák a honvédség régi, tiszta hírnevének visszaállítását. Ezt megígérte Simicskó István, hozzátéve: jövőre, a 101. születésnapján is szívesen köszönti Bódi János nyugállományú honvéd őrnagyot.

1595912417
 

1595912417
 

Fotó: A szerző felvételei