Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is terveznek orosz-amerikai közös repülőkiképzést

Szöveg: JETfly |  2011. január 6. 18:44

Az Egyesült Államok és Oroszország légiereje az előttünk álló, 2011. évre is tervez közös repülőkiképzést. Az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) által közölt értékelés szerint a 2010-ben megtartott közös gyakorlat „simán lezajlott”, sikeres volt. Várhatóan a 2011-ben végrehajtandó gyakorlaton is részt vesz Kanada légiereje.

Az előző közös gyakorlatra az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország részvételével 2010. augusztus 9-13. között került sor. A gyakorlaton a három érintett légierőn kívül képviseltették magukat az Orosz Polgári Repülésügyi Hatóság, valamint az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság specialistái is. A gyakorlat szcenáriója szerint az amerikai és orosz légierő repülőgépeinek terroristák hatalmába került polgári repülőgépeket kellet elfogniuk és kísérniük.

A gyakorlat elsődleges célja az amerikai és orosz légierő vadászrepülőgépei, valamint a két légierő parancsnokságai közötti együttműködés gyakorlása, elmélyítése volt. A gyakorlat során a repülőgépek megfordultak a Csendes-óceán, Alaszka valamint a Távol-Kelet kijelölt légtereiben.

A gyakorlaton amerikai részről a Lockheed Martin F-22 Raptor vadászrepülőgépek, míg orosz részről a MiG-31 típusú nehéz elfogó vadászrepülőgépek vettek részt, míg a felderítési és légi irányítási feladatokat a Boeing E-3B Sentry és A-50 típusú légtérellenőrző repülőgépek látták el. A közös kiképzés során nem maradhatott el a légi utántöltési feladatok gyakorlása sem.