Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz katona száz napja

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. október 15. 11:55

Ünnepélyes laktanyasorakozót tartottak csütörtökön Szentendrén, az MH  Központi Kiképző Bázison (MH KKB): a júliusban bevonult 99 szerződéses legénységi állományú katona közel száz napot töltött a felkészüléssel. Mindez szinte pontosan egybeesett a Bázis parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes parancsnoki beosztásának első száz napjával.

Mikusi ezredesnek parancsnokként már módjában állt bemutatni vezetési stílusát és követelményrendszerét, a szerződéses katonák alapkiképzésben eltöltött 3 hónapja pedig alkalmas volt a katonaélet alapjainak elsajátítására, amely később meghatározó lehet szolgálati feladataik teljesítése során.

1595908812
Az október 14-ei kibocsátó ünnepi laktanyasorakozó már külsőségeiben is jelezte azt a megkülönböztetett figyelmet, melyet a honvédelmi felső vezetés tanúsít a katonák iránt. Juhász István vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar (HM HVK) törzsigazgatója mellett fontosnak tartotta részvételét a rendezvényen Bozó Tibor ezredes, a HM HVK személyzeti csoportfőnöke, Szabó László ezredes, a HM HVK megbízott hadműveleti csoportfőnöke, Sándor Zsolt ezredes, az MH 25. Klapka György Lövész Dandár parancsnoka, illetve a kibocsátott szerződéses katonákat fogadó más MH alakulatok képviselői.

A katonai szolgálat iránti lakossági elismerés jeleként ez alkalommal különösen nagy számban jelentek meg hozzátartozók, barátok, ismerősök, akik részesei kívántak lenni a befogadás ünnepélyes pillanatainak.

1595908812
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vendégeiként török tiszti iskolai hallgatók is jelen voltak a kibocsátó ünnepségen, akik a bázison jelenleg alapkiképzést folytató tiszthallgatók felkészítéséről tájékozódtak.

Az MH KKB parancsnoka az elöljáró, a hozzátartozók és a szerződéses katonák köszöntése után útravalóként a kiképzés, a kiképzettség fontosságára helyezte a hangsúlyt. Értékelte a kiképzés színvonalának emelése, illetve az erők összpontosítása érdekében létrehozott alkalmi kiképző zászlóalj parancsnokainak tevékenységét, majd felidézte a felkészülés három hónapjának sokszor nehéz, embert próbáló mozzanatait.

Mikusi ezredes hangsúlyozta: ez a megpróbáltatás a feltétele annak, hogy a katonák később minden helyzetben, akár harci, akár katasztrófa elhárítás során biztonsággal tudjanak helytállni.

1595908813
A honvédelmi miniszter augusztus 20-án elmondott beszédéből idézve megerősítette, hogy a honvédelmi tárca szívén viseli a katonák felszerelésének és kiképzésének ügyét a feladatok maradéktalan végrehajtása érdekében. Felhívta a kibocsátott állomány figyelmét arra, hogy a szentendrei bázison megtanultak csak az első stációt jelentik a katonává válás folyamatában, ezt a munkát fogadó alakulataiknál is folytatni kell.

Juhász tábornok a díszmenet után a hozzátartozók körében megköszönte azt a támogatást, amit a családi, rokoni, baráti háttér jelentett a katonák kiképzésében, és tájékoztatást adott a honvédség törekvéseiről, a katonai pályamodell alakításának terveiről.
A szokásoknak megfelelően sor került a legjobban kiképzett, illetve a legsportosabb katona, valamint a legjobb kiképző címek átadására.
A laktanyasorakozó az elöljárók körében elfogyasztott közös ebéddel fejeződött be.

1595908813
 

Fotó: Rédei Istvánné