Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századosok a szabadságharc idején

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 24. 12:25

Ünnepélyes keretek között került sor a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Bona Gábor nyugállományú ezredes „Századosok az 1848/49 évi szabadságharcban” című könyvének bemutatójára.

Dr. Bona Gábor a Miskolci Egyetemen a Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Múzeológiai és Művelődéstörténeti Tanszékének vezetője, az MTA doktora, egyetemi tanár. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dolgozott kezdetben történész-kutatóként, majd a Hadtörténelmi Közlemények főszerkesztője, az Intézmény Bécsi Állandó Levéltári Kirendeltségének helyettes vezetőjeként, végül a Hadtörténeti Intézet igazgatójaként, illetve az Intézmény főigazgató helyetteseként tevékenykedett.

Főbb munkái: Tábornokok és törzstisztek a szabadságharcban, Kossuth Lajos kapitányai, Hadnagyok és főhadnagyok az 1848/49. évi szabadságharcban, valamint A szabadságharc katonai története (mely az Amerikai Egyesült Államokban angol nyelven is megjelent).

1595885152
A most bemutatott kötet az 1848/49-es szabadságharc 2800 századosának több évtizedes kutatómunkával feltárt életrajzát tartalmazza. A bemutatón szakmai köszöntőt mondott Dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. A kötetet Dr. Katona Tamás történész mutatta be.

A mű megszületésének körülményeiről és aktualitásáról szól a szerző: Dr. Bona Gábor nyugállományú ezredes. Megtudhatjuk belőle, kik alkották a 48-as honvédsereg századparancsnoki karát, milyen társadalmi rétegből származtak s milyen volt e tiszti csoport nemzetiségi, vallási, életkori összetétele.

„Az 1848/49-es szabadságharcot vívó magyar hadsereg a kor színvonalán álló erős, regurális fegyveres erő volt. Szinte példa nélkül állt ez a korabeli Európában, mivel a kontinens többi forradalmi célokért, vagy nemzetiségi szabadságáért síkra szálló mozgalmainak nem sikerült hasonló haderőt létrehozniuk. A magyar forradalom és szabadságharc eme sajátossága, mely abban nyilvánult meg, hogy leverését végül is csak két nagyhatalom; Ausztria, és Oroszország együttes katonai fellépése tudta elérni, több kedvező tényező egybeeséséből fakadt. Ezek sorában az egyik legfontosabb maga a politikai helyzet volt, mely a Habsburg Birodalmon belül 1848 tavaszán kialakult." – mondta a szerző.