Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb-magyar védelmi miniszteri találkozó Nisben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 20. 23:38

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere kétoldalú megbeszélést folytatott Zoran Djordjević szerb védelmi miniszterrel november 20-án, vasárnap a dél-szerbiai Nisben.

1596023440

A szerb-magyar védelmi miniszteri találkozón a térség biztonsági helyzetének áttekintése után az együttműködésről a migrációs válságban, Magyarország műveleti szerepvállalásáról a Balkánon (EUFOR, KFOR), valamint a kétoldalú katonai kapcsolatokról tárgyaltak.

Szerbia szeretne az Európát sújtó migránsválság megoldásának részévé válni – fogalmazott Zoran Djordjevic védelmi miniszter. Belgrád arra keresi a választ, hogyan segíthet az Európai Uniónak a válság megoldásában. A nyugat-balkáni ország azt szeretné, hogy ne csak tranzitállomás legyen, vagy olyan ország, ahol összegyűlnek a migránsok, hanem a rendszer valódi és hatékony része.

1596023441

A migrációs válság kapcsán a Szerbiával való együttműködés kulcsfontosságú a régió stabilitásának megőrzése céljából. A térség stabilitásának másik fontos pillére a KFOR jelenléte Koszovóban.

A magyar-szerb kormányülést hétfőn tartják Nisben. A tárcavezetők elsősorban a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a migrációs válságról, valamint a regionális stabilitás biztosításáról tárgyalnak, emellett egyezményt írnak alá a szerb uniós csatlakozási tárgyalások támogatásáról, valamint a Tisza nemzetközi hajózási útvonallá nyilvánításáról.

1596023441

Fotó: mod.gov.rs