Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigetvilággá vált Magyarország egy része

Szöveg: Trautmann Balázs |  2010. június 7. 5:26

A hangos zümmögéssel a gátszakadás felé tartó helikopter fedélzetéről már-már az olaszországi Velence képét idézik a vízben álló házsorok. Igaz, ott nem kimentett emberekkel zsúfolt, megmentett javaktól terhelt PTSz úszó lánctalpasok szántják a vizet a házak között, hanem gondolák, vidám turistákkal…

Miskolc és Borsod-Abaúj Zemplén megye immár bizonyosan az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb árvizét éli át. A lakosság, a katonák, a rendőrök, a tűzoltók, vízügyi szakemberek önkéntesek sok-sok ezres tömege napok óta vívja harcát a Hernád, a Bódva, a Vadász-patak, a Sajó, a Zagyva, a Tarna megáradt vizeivel. Hol több, hol kevesebb sikerrel – vasárnap éjjel már Miskolc egyes alacsonyabban fekvő részei is víz alatt voltak. A felázott talaj pedig további problémákat is jelent: kidőlő fák és villanyoszlopok is akadályozzák a mentést, de már kőomlásról is hír érkezett.

Eltűnő szántóföldek

Az emberek továbbra is elszántak, de már könnyebben tudomásul veszik azt, ha a víz egy újabb darab szántóföldet vagy településrészt ostromolt meg sikerrel. Sok helyen már a folyóktól távolabb eső települések határait is egyre magasabb homokzsáksor védi, hiszen például az Edelény felett átszakadt gáton még mindig ömlik be a folyóvíz. Igaz, a szolnoki helikopterek ma is itt dolgoztak és minden igyekezetükkel, furfangjukkal, ötletükkel próbálják eldugaszolni az egyre inkább személyes ellenfélnek tekintett gátszakadást. A rés már kisebb, de a kiömlő víz sodrása játszi könnyedséggel nyeli el a tonnás zúzottkő- és homokzsákokat.

A katonákat továbbra is töretlen rokonszenv kíséri, de sokan egyre inkább aggódnak: mi lesz, ha a terepruhásokat, a járműveket, a helikoptereket „elcsábítja" a rekordgyanúsnak ígérkező Tisza vagy a szintén igen magas tetőzéssel járó dunai árhullám.

1595902853
 

Visszapillantás

Az elmúlt hét folyamán fokozatosan kialakuló,majd egyre gyorsabban emelkedő árvízszintek miatt vált szükségessé a veszélyhelyzet kihirdetése több helyszínen is, emlékezett vissza egy Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság (KOB) folyamatos működésének szusszanásnyi szünetében Süle Attila mk. ezredes, a Bizottság parancsnoka. A Kormányzati Koordinációs Bizottság intézkedése és igényei alapján, a helyi védelmi bizottságok kérésére így a Magyar Honvédség bevonására is sor került.

Az első olyan kritikus helyzet, amivel a Magyar Honvédségnek is számolnia kellett, már az elmúlt hét elején jelentkezett. A Pásztó környéki Hasznosi víztározó olyan mértékben telítődött, hogy az már a gát fölötti vízszinteket eredményezett. A gátszakadás veszélye miatt kellett evakuálásra felkészülni az éjszakai órákban. A honvédség kijelölt erői és gépjárműveik készenlétben álltak, hogy szükség esetén beavatkozzanak a térségben.

Ezt követően a különböző gócpontokban lehullott, jelentős mennyiségű csapadék miatt egyre több helyszínről, egyre több megyei védelmi bizottságtól érkeztek kérések. Ezeket először az országos irányító szervek elbíráltak, majd a kéréseket jóváhagyva továbbították a honvédség felé. Így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fokozatos erőkifejtés miatt egyre több munkacsoportra volt szükség. A kezdeti néhány száz fős kirendelt létszám mostanra gyakorlatilag túllépte a háromezer főt. Ennek törvényi jelentősége is van, hiszen a védelmi miniszternek a honvédelmi törvény előírása alapján a 3000 főt meghaladó kirendelés esetén tájékoztatni kell az Országgyűlést. Ez vasárnap megtörtént, mind a köztársaság elnök, mind a parlament elnöke, mind a honvédelmi bizottság elnöke megfelelő tájékoztatást kapott.

Emellett máshol is folytak védekezések. A hét elején főleg Kaposvárnál akadt sok gond Sásd környékén: ott terepjáró gépkocsikkal segítették a lakosság életmentését illetve a felmerülő szállítási feladatokat. Majd Győr közelében, Bőny elzárt településen, illetve a Bőny melletti jelentős vízfolyásokban vettek részt a honvédségi munkacsoportok a komolyabb károk illetve az életveszély megelőzésében.

Szombaton eközben két munkacsoport eredményesen erősítette meg Almásfüzitő közelében az ottani vasúti töltést, mely segítséget a védelmi bizottság kérte a Magyar Honvédségtől.

1595902853
 

(Szinte) ezerfelé

A Magyar Honvédség komoly erőfeszítéseket tett, hogy biztosítani tudja az igényeket és emellett még előre is tudjon tervezni. Ehhez gyakorlatilag bevonta a Magyar Köztársaság területén lévő majd minden alakulatot. Hangsúlyozandó, hogy a tartalékerők képzésekor még a Honvédelmi Minisztérium és a háttérintézményei is kijelölésre kerültek, elég komoly létszámmal, emelte ki Süle Attila. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói sem tétlenkednek, külön önkéntes munkacsoportjuk dolgozik Onga környékén.

Mindent és mindenkit számba véve vasárnap este összességében 3051 főt meghaladó erő dolgozott kint a helyszínen. 18.00 órától elsőfokú készenlétben van mintegy további 1500 fő is, melyben a minisztérium és háttérintézményeinek kijelölt állománya is benne foglaltatik. Õk ettől az időponttól lakásukban 3 órás készenlétben vannak, az anyagokat, technikai eszközöket már felmálházták: vagy tartalékerőként, vagy a következő hét folyamán váltóerőként dolgoznak majd, amennyiben ez szükséges lesz.

Mentésben

A kirendelt erők a korábbi gátmegerősítési feladatról sajnos fokozatosan áttérnek a mentési feladatokra. Ennek biztosítására a Magyar Honvédség különböző alakulataitól 18 PTSz kétéltű lánctalpas szállítójárművet rendeltek ki a helyszínre, melyekkel a helyszíni védekezést irányító katonai parancsnok, dr. Böröndi Gábor tábornok rendelkezik. A szakmai igények alapján biztosítják a járműveket mind a mentéshez, mind a különböző szállítási feladatokhoz.

Szintén külön kérések érkeztek a védekező erők, illetve a kitelepített lakosság élelmezésének megsegítésére. Erre a feladatra két olyan csoportot telepítettek ki, amelyek 500-500 fő ellátását tudják biztosítani. A honvédség támogatta a társszervek (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, ORFK) állományának kitelepülését is, 4000 darab tábori ággyal, illetve 7000 pokróccal és takaróval.

A jövőre tekintve azért még maradtak még tartalékok. Az erőket úgy csoportosították, hogy ha a Duna vízszintemelkedése meghaladja az előrejelzést, (jelen pillanatban harmadfokú feletti, legnagyobb víz közeli vízszintet várnak a vízügyi szakemberek), akkor képesek vagyunk a helyszínen, gyorsan munkacsoportokat biztosítani a védekezéshez. Ugyanígy számolni kell azzal is, hogy a jövő hét közepe tájékán elsősorban a Tisza középső részén, Szolnok magasságában magas vízállások várhatóak. Itt is vannak a közelben munkacsoportok, illetve különböző helyszínekről szükség esetén átcsoportosításokat lehet végrehajtani.

A Dunán vasárnap éjjel a péntekinél jobb a helyzet. Az információk szerint az alpesi térségekben ismételten csapadék esett. Ha ezek az árhullámok, lefolyások egymásra találnak, akkor rosszabbodik a helyzet, de vasárnap este azt az információt kapták a vízügyi szakemberektől, hogy a Duna kezelhető, harmadfokban marad.

Még több információ a Magyar Honvédség árvízi szerepvállalásáról és a mentési munkálatokról itt!

1595902853
1595902853
1595902854

Fotó: Dévényi Veronika