Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szóra bírva a múltat

Szöveg: Zilahy Tamás |  2010. október 12. 20:16

Ez a kötet nemcsak átfogó alkotás, de élvezetes olvasmány is: egy életérzés – fogalmazott Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Ságvári György A Magyar Királyi Honvédség és a honvédegyenruha 1868–1918 című könyvének bemutatóján.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mutatták be október 12-én Ságvári György A Magyar Királyi Honvédség és a honvédegyenruha 1868–1918 című könyvét. Az eseményen jelen volt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a tárca több vezetője, a Magyar Honvédség parancsnokai, katonadiplomaták, a Történelmi Vitézi Rend, valamint a kulturális intézmények képviselői. Az osztrák és a magyar himnuszok elhangzása után először Hende Csaba méltatta a kötetet.

1595908546
– Történelmünkhöz mindenkinek köze van. Ez a kötet egy emblematikus mű. Nemcsak átfogó alkotás, de élvezetes olvasmány is: egy életérzés. Az alkotó szóra bírta a múltat, és üzenetét eljuttatta az emberekhez. Köszönet a szerzőnek a három évtizednyi kutatómunkáért, és köszönet azért az anyagi segítségért, melyet az osztrák szakemberek nyújtottak. Ez a befektetés meg fog térülni – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba – többek között – hangsúlyozta: a honvédségnek szüksége van múltjára, hagyományaira, de szüksége van ezekre az országnak, sőt Európának is. – A honvédelem, a haza fegyveres védelme mindig hivatás volt. Most is az, és az lesz a jövőben is. Ezen dolgozunk most is, mert erős honvédséget akarunk. Tudjuk, hogy milyen elkötelezett emberek dolgoznak itt, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Éppen ezért elvárom, hogy kutassanak tovább, és tegyék közkinccsé munkájuk eredményét. Ehhez a munkához minden segítséget megadok – ígérte a miniszter.

1595908546
A könyvbemutató további részében korhű művekből álló katonazenekari koncert következett a veszprémi Légierő Zenekar előadásában, majd Dr. Kedves Gyula ezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója mutatta be szakmai szempontból a művet az érdeklődőknek. Megszólaltak a könyv megszületésénél bábáskodó osztrák diplomaták, szakemberek is. Egyöntetű véleményük szerint a három nyelven – magyarul, angolul és németül – megjelent alkotás a maga nemében hiánypótló és példamutató is.

A Magyar Királyi Honvédség és a honvédegyenruha 1868–1918 című könyv megszületésének körülményeiről a szerző, Dr. Ságvári György főmuzeológus szólt.
Az ünnepi esemény dedikálással, majd fogadással zárult.

1595908546

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária