Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drogcsempészeket végeztek ki Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 12. 20:42

Kivégeztek Iránban öt, drogcsempészés miatt elítélt embert – adta hírül hétfőn az IRIB állami televízió az internetes portálján. Mióta 2007-ben az iráni hatóságok hadat üzentek az „erkölcstelen viselkedésnek”, a rendőrség már több tucat drogfüggőt, kábítószercsempészt, erőszakot elkövető személyt és gyilkost kerített kézre.

„Öt embert felakasztottak az iszfaháni központi börtönben kábítószer-csempészés miatt" – derült ki hétfőn az IRIB jelentéséből; a kivégzés részleteiről és pontos idejéről azonban nem közöltek információt.

Irán tranzitországnak számít a szomszédos Afganisztánból induló és a nyugati felvevőpiacok felé irányuló ópiumkereskedelemben.

Teheránt az emberjogvédő csoportok gyakran támadják amiatt, hogy a világon az ázsiai országban az egyik legmagasabb a kivégzettek aránya.

Az iráni média rendszeresen számol be a mostanihoz hasonló esetekről. Júliusban például arról érkezett jelentés, hogy Iszfahánban szintén kábítószer-csempészés miatt négy férfit ítéltek halálra.

Az 1979-es forradalom óta érvényben lévő iszlám törvények szerint Iránban a gyilkosság, a nemi erőszak, a házasságtörés, a fegyveres rablás, a drogkereskedelem és az iszlám megtagadása egyaránt halálbüntetéssel sújtható.