Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetségesi kötelezettségeinket teljesítjük

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 10. 14:46

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szeptember 7-én hivatalában fogadta dr. Karl A. Lamers-t, az Atlantic Treaty Association elnökét, a Bundestag Védelmi Bizottságának alelnökét. A miniszterrel történt találkozón részt vett Márki Gábor védelemgazdasági helyettes államtitkár és Siklósi Péter védelempolitikai és védelmi tervezési helyettes államtitkár is.

Dr. Karl A. Lamers az Atlanti Tanács elnöke, dr. Vizi E. Szilveszter professzor meghívására érkezett hivatalos látogatásra Budapestre.

A megbeszélésen Hende Csaba köszönetet mondott azért a szoros és kiemelkedő együttműködésért, amely a magyar-német katonai kapcsolatokat jellemzi, különös tekintettel az afganisztáni műveleti területre. Elmondta: szándékában áll december 7-én hivatalos látogatást tenni dr. Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg német védelmi miniszternél, amelyen – a tervek szerint – szándéknyilatkozatot írnak alá a már eddig is kiemelkedő egészségügyi együttműködés kiterjesztéséről.

Dr. Karl A. Lamers hangsúlyozta: Magyarország különleges jelentőségű a számára. Először 1989. november 9-én járt hazánkban, amikor a berlini fal leomlott. Akkor az elsők között mondhatott köszönetet a magyar félnek a Páneurópai Piknik során nyújtott önzetlen segítségért. Kifejezte reményét, hogy a magyar honvédelmi miniszter a németországi látogatása során, részletesen megismerkedhet a Bundeswehr szerkezeti átalakítására és a haderőcsökkentésére vonatkozó tervekkel és döntésekkel. Ezzel kapcsolatban megkérte Hende Csabát, röviden ismertesse a magyar hivatásos haderőre történő áttérés és a tartalékos haderő újjászervezésével kapcsolatos tapasztalatait.

 

Dr. Hende Csaba válaszában elmondta: hat évvel ezelőtt a magyar kormány nem szánt kellő időt az áttérés előkészítésére, és az ország valós igényeit figyelmen kívül hagyta. A hadsereg létszámának drasztikus csökkentése következtében ma már fel sem merül a sorkötelezettség visszaállítása. Egész fegyvernemek hiányoznak. A tartalékos haderő újjászervezése összetett feladat, a részletek kidolgozása – más országok tapasztalatainak figyelembevételével – most történik. A sorkötelezettség megszüntetésével a legfőbb érintkezési felület szűnt meg a haderő és a lakosság között.

Ugyanakkor pozitív társadalmi visszajelzés – hangsúlyozta a miniszter –, hogy többszörös a túljelentkezés a fiatalok között: a ZMNE 100 hallgatói helyére idén 2000-en jelentkeztek.

 

Dr. Karl A. Lamers Afganisztánnal kapcsolatos kérdésére válaszolva Hende Csaba kifejtette: „szövetségesi kötelezettséginket teljesítjük, ezzel párhuzamosan a PRT funkciójának felülvizsgálatát a külügyi tárca szakértőivel közösen megkezdtük, a súlypontot pedig a kiképzésre helyezzük, mert ez visz közelebb ahhoz a célhoz, hogy Afganisztán önállóan képes legyen gondoskodni saját biztonságáról".

Dr. Hende Csaba és Karl A. Lamers egyetértett abban, hogy a legfőbb cél az, hogy Afganisztán ne váljon a nemzetközi terrorizmus „biztonságos kikötőjévé" és a 2001. szeptember 11-i események ne ismétlődhessenek meg sehol a világon.