Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdődhet a kiképzés!

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 10. 14:25

„Inkább a gyakorlótéren egy vödör verejték, mint a harctéren egy csepp vér” – ezzel, az idősebb katonák számára közismert, ám az utóbbi időben elfeledett orosz mondással fejezte be köszöntő beszédét dr. Szarka Gábor HM kabinetfőnök az MH Központi Kiképző Bázis és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola közös, ünnepi laktanya sorakozóján.

Szeptember 10-e esős reggelén Róth László mk. ezredesnek, a MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) parancsnokhelyettesének vezényszavára 870 katona állt feszes „vigyázz"-ba, hogy fogadja Szarka Gábort, aki Mikusi Zsolt ezredes, MH KKB parancsnok kíséretében érkezett. A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a kiképzés ünnepélyes megnyitóján vett részt, hiszen az egységes katonai alapkiképzésre valamennyi állománycsoport beérkezett.

Az alakuló téren együtt sorakoztak fel az augusztus 23-án bevonult tiszthelyettes, nappali tagozatos hallgatók, az augusztus 30-án érkezett Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) nappali tagozatos hallgatói és a szeptember 7-én szerződéses legénységi szolgálatra bevonult katonák. Együtt a már július óta alapkiképzésen bent lévő katonákkal és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPPTSZI) tanfolyamainak hallgatóival.

A kabinetfőnök köszöntötte az állományt, majd felcsendült a Himnusz, amely egyszerre zengett 800 katona énekétől – a miniszteri intézkedés nyomán most először – egy laktanya sorakozó alkalmával. Mikusi Zsolt ezredes, parancsnok köszöntötte a vendégeket: dr. Lakatos László nyá. vezérőrnagyot, a ZMNE főtitkárát, az egyetem megjelent vezetőit, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Szentendre város Önkormányzatának képviselőit, valamint a felsorakozott állományt.

1595907069
 

Ezt követően dr. Szarka Gábor kabinetfőnök szólt a katonákhoz. Beszédét személyes élményekkel kezdve, felidézte azt az időszakot, amikor ő is ezen az alakuló téren állt, mint a Kossuth Lajos Katonai Főiskola hallgatója. Emlékeztette a katonákat arra, hogy bárhonnan is érkeztek, bármilyen körülmények között éltek azelőtt, az egyenruha viselése egységes szemléletet, magatartást követel mindenkitől: a tiszt-jelölttől, a leendő tiszthelyettestől és a szerződéses katonától egyaránt!

Felidézte az augusztus 20-i tisztavatás pillanatait, a „Hazáért mindhalálig" fogadalom és a kardrántás hagyományidéző és hagyományteremtő mozzanatát. Emlékezett a váratlanul bekövetkezett orvtámadásra, ami két katonánk halálát okozta. A kabinetfőnök minden jelenlévő állománycsoport számára megfogalmazta határozott elvárásait. Beszédének végén hangsúlyozta a kiképzők felelősségteljes munkáját, annak fontosságát.

A kabinetfőnök beszéde után Mikusi Zsolt ezredes felkérésére, a sorakozón megjelentek néma főhajtással tisztelegtek a két hősi halott katona emléke előtt. A laktanya sorakozó személyügyi parancsok kihirdetésével folytatódott, majd díszmenettel fejeződött be.

1595907069
 

1595907069
 

1595907069
 

1595907070
 

Szöveg és fotó: Dr. Varga József