Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Újrajátszódták” a borogyinói csatát

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 10. 14:05

Szeptember 5-én a a Moszkva közelében található Borogyinó településen, 198 évvel az eredeti csata után újra megütközött egymással I. Napóleon francia (nemzetközi), és Kutuzov orosz serege. A „Borogyinó napja” elnevezésű fesztivál az egyik ilyen jellegű rendezvény Oroszországban, amelyre a résztvevők az ország több városából, illetve a világ számos pontjáról érkeznek.

A résztvevők a helyszínen korabeli dokumentumok alapján építették fel táboraikat. Az ütközet „újrajátszására" többnapos előkészület, gyakorlás után került sor. Az ütközet során a résztvevők igyekeztek a csata folyamatát, a taktikai manővereket minél pontosabban bemutatni a több ezer nézőnek.

Bonaparte Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata a Napóleoni háborúk fordulópontja volt. A császár, aki Európa szinte egészét uralma alatt tartotta, hatalma csúcspontján volt, félmilliós inváziós hadsereget gyűjtött, hogy leszámoljon utolsó kontinentális ellenfelével, az Orosz Birodalommal. A szövetséges hadsereg benyomult Oroszországba, a cári csapatok azonban a felperzselt föld taktikáját alkalmazva vonultak vissza, kerülve az ütközeteket. Moszkva előtt, Borogyinónál az oroszok csatára kényszerültek, és a mindkét fél számára óriási veszteségekkel járó csata után a cár feladta a fővárost, de nem kért békét. A francia megszállás alatt Moszkva porig égett, az utánpótlásból teljesen kifogyott császári hadsereg pedig megkezdte gyötrelmes visszavonulását a kemény orosz télben.

A háború „A honvédő háború"-ként került be az orosz történelembe, és – orosz szempontból – történelmi és kulturális jelentősége a „Nagy honvédő háború"-ként említett II. Világháborúéhoz mérhető.