Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fegyvereket kapnak a Gripenek

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 10. 13:51

A svéd Saab több tízmillió dolláros megbízást kapott a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalától (FMV) az európai fejlesztésű Meteor rakéta integrációjára. Az aktív radarirányítású, látóhatáron túlról bevethető (BVR) fegyver az amerikai Hughes (most Raytheon) AIM-120 AMRAAM régebbi változatainak leváltására érkezne.

A ’90-es évek óta fejlesztés alatt álló rakéta 2013-ban állhat szolgálatba, Svédország az elsők között kap a sorozatban gyártott példányokból.

A Gripen számára nem idegen az európai MDBA fegyvergyártó cég által fejlesztett rakéta, ugyanis a 2006. óta végzett repülési és indítási ellenőrző teszteket a svéd típus fedélzetéről végezték, így jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb az integráció folyamata. Az FMV által utalt összegből csak a fegyver és a Gripen rendszereinek összehangolását, valamint az éleslövészeteket kell megoldani.

„Meteor lényegesen jobb teljesítményt nyújt, mint bármely más ma fellelhető BVR kategóriájú légiharc-rakéta, ami növeli a Gripen esélyeit más légi járművel szemben" – mondta Lennart Sindahl, a Saab repüléstechnikai részlegének vezetője. Hozzátette, a svéd típus kétutas adatátviteli rendszere biztosítja a kommunikációt a már útjára indított rakéta és a hordozó repülőgép között.
„Az a tény, hogy a Gripent használták légi próbapadként a Meteor fejlesztése során, rámutat arra, hogy olyan technikai színvonalon tart Svédország, mellyel kevés állam tud versenyre kelni."

A tervek szerint a Gripen után a francia Dassault Rafale, az európai Eurofighter Typhoon és a Panavia Tornado is megkapja a fegyverrendszert, valamint a gyártó dolgozik az ötödik generációs F-35 Lightning II fedélzetén történő integráció elérésén is.

1595907067