Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Találkozó a Honvéd Vezérkar főnökével

Szöveg: honvedelem.hu / keh.hu |  2012. február 22. 18:03

Schmitt Pál köztársasági elnök a szokásos negyedéves találkozón fogadta február 22-én, szerdán dr. Benkő Tibor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét a Sándor-palotában. Az államfő – a Magyar Honvédség főparancsnokaként – háromhavonta egyeztet a katonákat érintő aktuális kérdésekről a vezérkar főnökével.

A beszélgetés egyik témája a január óta szolgálatot teljesítő Honvéd Palotaőrség tapasztalatainak megvitatása volt. Schmitt Pál elmondta, hogy a díszőrséget és a napi fegyveres alaki bemutatót a kezdetektől rendszeresen látogatják az érdeklődők, sok turista nézi és fényképezi a katonákat annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben rendkívül hideg volt, és az igazi turistaszezon csak márciusban kezdődik. A palotaőrök a hivatalos elnöki programokon is kifogástalanul látják el protokolláris díszelgési feladataikat.

Benkő vezérezredes megerősítette, hogy a katonákat szolgálatuk elején próbára tette a rendkívüli hideg időjárás, feladatukat mégis megfelelő felkészültséggel és kitartással teljesítették.

A vezérkar főnöke tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter február 23-án megrendezendő éves értékelő és feladatszabó értekezletéről, amelyen a Honvédelmi Minisztérium katonai és politikai felsővezetői, a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai, valamint a fegyveres rendvédelmi szervek meghívott vezetői vesznek részt.

A vezérezredes beszámolt a honvédelmi tárca 2012. évi tevékenysége fő irányait és fő feladatait meghatározó HM-utasításról. Az utasításban rögzített részletes feladatok képezik a tárca és a Magyar Honvédség 2012. évi tevékenységének alapját. A dokumentumból kiemelte a Magyar Honvédség humánstratégiája végrehajtásának folytatását, a szolgálati törvény újraalkotását, a „KatonaSuli" programnak, a honvédség tartalékképességének, valamint haditechnikai eszközeinek további fejlesztését.

Benkő Tibor vezérezredes beszámolt az államfőnek a Magyar Honvédség február 21-én végrehajtott jégrobbantási gyakorlatáról. A Tisza befagyott jegén a honvédek éles helyzetben gyakorolták a jégrobbantás speciális feladatait, amire csak nagyon ritkán van lehetőség. A katonák a gyakorlaton a jégtorlaszok okozta árvizek megelőzését, a folyók hajózhatóságának biztosítását gyakorolták. Ez a képesség a csapatok és az úszó technikai eszközök mozgásszabadságának biztosítása, a jég fogságába került hajók kiszabadítása miatt is fontos, de katasztrófahelyzetben emberi életeket is megmenthet.

Fotó: keh.hu