Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legelső vonalban a nemzeti érdekekért

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 22. 17:30

A Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal integrációjának fő célja a katonai nemzetbiztonsági tevékenység hatékonyabb ellátása – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter február 14-én a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat állománygyűlésén.

Az eseményen – amelyen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is – Hende Csaba kiemelte: az összevont Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatban (KNBSZ) biztosítható a felderítő- és az elhárítótevékenység egységes vezetése, a feladatok összehangolt ellátása. A támogatórendszerek egyesülésével, a tervezés és koordináció, a biztonság, a gazdálkodás, a műszaki fejlesztés feladatainak közös megoldásával nemcsak jelentős létszámcsökkentés történt, de így kevesebb objektumot hatékonyabban és a dologi kiadások jelentős megtakarításával lehet üzemeltetni.

1595931663
A miniszter a módosított nemzetbiztonsági törvény rendelkezései kapcsán kiemelte: a KNBSZ irányításában nincs változás, a kormány továbbra is a honvédelmi miniszter útján irányítja a szolgálatot, illetve a parlamenti ellenőrzését és törvényességi felügyeletét továbbra is az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, valamint a Honvédelmi és Rendészet Bizottság látja el.

Hende Csaba megfogalmazta elvárásait is. Elhangzott: a vezetői szintek és a vezetők számának csökkenésével az információáramlás gyorsabb kell, hogy legyen. A korábbi párhuzamosságokat – a munkában, a felelősségben és az anyagi ráfordításokban – el kell kerülni. Legyen még erősebb a külföldi missziókban szolgáló magyar katonák nemzetbiztonsági védelme. Az új szervezet hatékonyabban használja fel a humán és anyagi erőforrásokat. A szervezeti elemek teljes integrálása április 30-ig fejeződjön be.

A honvédelmi tárca vezetője megerősítette: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra úgy tekint, mint egy olyan alakulatra, amely mindig a legelső vonalban van, amikor a nemzeti érdekekért kell küzdeni. Olyan alakulatra, amelyen nagyon sok múlik, ha a nemzet biztonságáról van szó, és amelynek mindig a lehető legmagasabb szinten kell teljesítenie.

Kovács József altábornagy, a KNBSZ főigazgatója jelentésében kitért az eddig elvégzett feladatokra, a jogelőd szervezetek integrációjával kapcsolatos tevékenységre, a szervezeti korszerűsítésre, valamint a további teendőkre.

1595931663

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária