Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több nemzet katonái közösen készültek az árvízre

Szöveg: Kaszanyi Sándor |  2008. szeptember 3. 10:45

Mint arról korábban is beszámoltunk, augusztus végén került sor a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj törzsvezetési gyakorlatára, valamint a házigazda román modul képességeit szemléltető dinamikus bemutatóra Szatmárnémetiben az 52. Műszaki Zászlóalj laktanyájában és vízi gyakorlóterén. A feladatok között szerepelt minden, ami az árvíz okozta vészhelyzet illetve annak következményeivel kapcsolatos katonai teendő lehet. 

A Magyar Honvédséget, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj (Hódmezővásárhely) parancsnoka, parancsnokhelyettese, logisztikai tisztje és szakaszparancsnoka, valamint a Harctámogató Műszaki Század (Hajdúhadház) parancsnoka, szakaszparancsnoka és hadműveleti tiszthelyettese képviselte, akik a többnemzeti zászlóalj törzsében, illetve a magyar modul parancsnokságában tevékenykedtek.

Az augusztus 25-i megérkezést követően a szálláshelyek elfoglalása, a gyakorlat helyszínének megtekintése, berendezése volt az első feladat. Ezt követte 26-án és 27-én a törzsvezetési gyakorlat, melynek során a nemzeti modulok külön-külön felelősségi körzetben, átlagban mintegy 10 közlést kaptak, melyre reagálni, intézkedni kellett. A feladatok között szerepelt az árvíz sújtotta területekről történő mentési, szállítási feladatoktól a megrongálódott védművek, utak helyreállításáig minden, árvíz okozta vészhelyzet és következményei felszámolásával kapcsolatos tevékenység.

A törzsvezetési gyakorlatot követő értékelésen a résztvevő négy nemzet katonái (román, magyar, ukrán és szlovák) eredményesnek ítélték meg a tevékenységet, javaslatok fogalmazódtak meg a felmerült negatívumok jövő évi, Szlovákiában sorra kerülő gyakorlaton történő kiküszöbölésére.

A törzsvezetési gyakorlatot követően a Szatmárnémeti közelében fekvő Martinesti gyakorlótéren a román modul század képességeit tekinthették meg a gyakorlat résztvevői, valamint a meghívott magas rangú elöljárók és vendégek, köztük dr. Vadai Ágnes államtitkár asszony a Honvédelmi Minisztérium, illetve Juhász István vezérőrnagy, a vezérkar képviseletében.

A berendezett hét bemutatóhelyen az alábbi képességekkel ismerkedhettek meg a résztvevők:
rendszeresített technikai eszközök statikus bemutatója;
polgári személyek mentése árvíz sújtotta területről motorcsónakokkal;
polgári személyek és javak mentése gépjárművekkel, pontonhídon keresztül;
álló aljzatú híd építése cölöpöző komp és autódaru alkalmazásával;
víztisztító alegység alkalmazásának bemutatása;
szárazföldön, vízen és légi úton kimenekített polgári lakosság menekülttáborba történő szállítása, táborban történő elhelyezése és ellátása;
sérült gátszakasz megerősítése, fölmunkagépek, tehergépkocsik valamint helikopterek által szállított homokzsákokkal.

A látványos bemutatót követő közös ebéden Vadai államtitkár asszony személyesen is megköszönte a magyar modul munkáját, további sok sikert és biztonságos hazautat kívánt másnapra a magyar katonáknak.