Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törvénybe foglalt megújulás

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. január 7. 8:12

Az Országgyűlés – összhangban a január elsejétől hatályos alaptörvényünk paragrafusaival – az elmúlt hetekben-hónapokban megalkotta a honvédség, a honvédelmi rendszer megújításának törvényeit. A Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Dankó István a vele készített interjúban érdekes adalékokkal szolgál e jogalkotási folyamatról.

1595929811
Január elsején hatályba léptek a honvédség megújulását szolgáló paragrafusok. „Be van fejezve a nagy mű…", az alkotók, a törvényelőkészítők pihennek?

Nem. A nyári, illetve az őszi parlamenti törvényalkotási munkának ugyan végére értünk, de mint minden tárca, így a Honvédelmi Minisztérium is az óév utolsó napjaiban megkezdte, illetve az új esztendő első napjaiban folytatta többek között az új törvényekhez kapcsolódó kormány- és miniszteri szintű végrehajtási rendeletek kidolgozását, hatályba léptetését, valamint a saját belső szabályozók harmonizálását. De visszatérve az Országgyűlésben tavaly történtekre: a honvédelmi miniszter kezdettől megkülönböztetett figyelemmel kezelt vállalása teljesült azzal, hogy a honvédségre, a honvédelemre vonatkozó teljes jogszabály-rendszert törvényi szinten megújítottuk. Ez sikertörténet, amelynek szereplőit, a Honvédelmi Minisztérium szakembereinek teljesítményét, nemkülönben a velünk e tekintetben együttműködő tárcák szakembereinek magas színvonalú munkáját a miniszter nem egyszer elismeréssel illette.

Az alaptörvény az állam működését és szerkezetét érintően meghatároz olyan tárgyköröket, amelyeket sarkalatos – az országgyűlési képviselők kétharmadának igenjéhez kötött – törvényekben kell szabályozni. Ilyen volt az alaptörvénnyel egy időben, január elsején hatályba lépett új honvédelmi törvényünk is. Az alaptörvény maga is tartalmaz számos, a honvédelemhez közvetlenül kötődő rendelkezést, mint például a honvédelmi kötelezettségek vagy a különleges jogrend szabályozását. Az alaptörvény ezen túl kifejezett „feladatszabást" tartalmaz olyan egyéb honvédelmi érintettségű tárgykörök szabályozására, amelyeket sarkalatos törvényi szinten kell megjeleníteni. Az új honvédelmi törvény ezt hajtja végre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában!