Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is árvízkészültségben a honvédség

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. május 25. 6:36

Visszatértek a laktanyákba az árvízi védekezésbe segédkező katonák, de a készültséget fenntartják, hogy ha kell, újra ki tudjanak vonulni a gátakra. A múlt heti árvízvédelmi munkálatokban több száz egyenruhás segédkezett a megáradt folyók által elöntött területeken.

Miután Borsodban apadnak a folyók, stabilizálódott az árvízi helyzet, motoros rendőrök felvezetésével megkezdték a visszavonulást a laktanyákba a védekezésben részt vevő katonák – mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. Az M3-ason tucatnyi teherautó és lánctalpas jármű vonult vasárnap délután. A szóvivő elmondta, hogy a készültséget a laktanyákban továbbra is fenntartják, és ha segíteni kell, ismét a gátakra mennek.

Borsodban szombaton 2089 ember dolgozott az árvízvédelemben, ebből 43 katasztrófavédelmi szakember, 213 tűzoltó, 162 rendőr, 148 katona, 23 büntetés-végrehajtási dolgozó, továbbá 1500 lakos, társadalmai szervezetek képviselői, önkéntesek.

A honvédség törvényi kötelezettségéből adódóan a Magyar Köztársaság katasztrófavédelmi rendszerének részeként Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszert működtet. Az MH erőinek katasztrófavédelmi alkalmazását a polgári erőforrások kimerülése vagy hiánya esetén a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bázisán működő Kormányzati Koordinációs Bizottság útján felterjesztve kérhetik az érintett megyei Védelmi Bizottságok. Amennyiben a Kormányzati Koordinációs Bizottság még nem működik, vagy összehívását a kialakult helyzet nem indokolja, a megyei Védelmi Bizottságok közvetlenül az MH Központi Ügyeletén keresztül is kérhetik a Magyar Honvédség segítségét. A rendkívüli időjárás következtében kialakult veszélyhelyzetek elhárításának koordinációját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi, az elsődleges beavatkozásra kijelölt szervezetek képességeit meghaladó esetben kéri a Magyar Honvédség részvételét.

Kapcsolódó cikkek:
Továbbra is dolgoznak a katonák a töltéseken
Rekordszinten tetőztek a folyók, akcióban a honvédség
A honvédség is harcol a vízzel
Már három településen segítenek a katonák
Újabb 150 katona indult a gátakra
Már a katonák is segítenek a védekezésben

 

Fotó: Rácz Tünde, Révészné dr. Markovics Zita hadnagy