Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés és kopjafaavatás

Szöveg: zmne.hu/honvedelem.hu |  2008. október 21. 10:07

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából ünnepi állománygyűlést és kopjafaavatást rendeztek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen hétfőn.

Az állománygyűlésen részt vett dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője, aki a honvédelmi miniszter nevében elismeréseket és kitüntetéseket adott át. A honvédelmi miniszter a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítése és a logisztikai tisztképzés eredményességének nemzetközi fejlesztése érdekében huzamos időn át kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréséül “Szövetségért" Szolgálati Jelet adományozott Dieter Jocham dandártábornoknak és prof. dr. Rudolf Urban dandártábornoknak. Az egyetem polgárai közül többen részesültek előléptetésben, illetve vehettek át kitüntetéseket, jutalmakat és emléktárgyakat.

A rendezvényen a honvéd férfikar adott ünnepi műsort, majd az egyetem díszterme előtt megnyitották a magyar nyelvű felsőfokú tisztképzés 200 esztendejét bemutató tárlatot. A ZMNE egy kampuszra költözése kapcsán sok műemlék, emléktárgy és emléktábla méltó elhelyezéséről is gondoskodni kellett ebben az évben.

1956 vérzivataros őszére emlékeztet az az impozáns kopjafa, amelyet öt évvel ezelőtt avattak fel az egyetem Üllői úti kampuszán és most végleges helyére került a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem parkjában.

A kopjafát Barics József székely fafaragó mester készítette, aki hat évig volt a Ceausescu rezsim alatt munkatáborban, azért mert nyíltan vállalta magyarságát. Az alkotás emlékezteti a jelen és jövő tisztjeit 56-os forradalmunk és szabadságharcunk dicsőséges, világtörténelmi jelentőségű pillanataira és a megtorlás áldozataira.