Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonameteorológusok a kabuli repülőtéren

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 21. 10:15

A kabuli nemzetközi repülőtér meteorológiai biztosításában első alkalommal segédkeznek magyar szakemberek. A háromtagú meteorológus csoport tagjai: Szűcs István mérnök őrnagy szinoptikus, Bács Attila zászlós meteorológiai asszisztens és Tuli Hajnalka főtörzsőrmester észlelő.

Munkájukat október 1-jétől kezdték meg a hatalmas forgalmat lebonyolító repülőtéren. A csoportnak – Magyarországon megszerzett gyakorlati tapasztalatára alapozva – újabb kihívásokkal kell szembenéznie az új környezetben, mivel hazánk mérsékelt övi, nedves kontinentális éghajlata merőben eltér a több mint 4000 kilométerre fekvő Afganisztán száraz éghajlatától. Az éghajlati különbségekből adódó nehézségek mellett az itt szolgálatot teljesítő katonáknak figyelembe kell venniük az Afganisztán domborzatára szintén jellemző hatalmas szintkülönbségeket is.

A szokatlan magasságban – 1800 méteren – elterülő kabuli repülőteret körülölelik az akár 5000 méteres magasságot is elérő hegyek. Ezeket a befolyásoló tényezőket figyelembe véve munkájuk folyamán nap, mint nap találkoznak hazánkban nem jellemző időjárási jelenségekkel, mint például a mindennapos homok- és porviharok mellett kisebb-nagyobb porforgatagok is megjelenhetnek.

Szokatlanul nagy a napi hőmérsékleti ingás is, mivel ilyenkor ősszel a napi maximum hőmérséklet gyakran eléri a 30 fokot, míg éjszaka lehűl 10 fokra. Szintén említésre méltó tényező a nálunk megszokott átlag 60 százalékos páratartalommal ellentétben a nappali 10 százalék vagy még annál is alacsonyabb érték, ami éjszaka viszont felemelkedik akár 80 százalékra is.

Ezek az értékkülönbségek gyakran az emberi szervezetre is kihatással vannak, de megnehezítik a repülőtér polgári és katonai légi forgalmának állandó jellegű 24 órás meteorológiai kiszolgálását is.

1595880997

A szolgálatnál napi két alkalommal rádió szondás méréseket végeznek, ami nagyban elősegíti az előrejelzések pontosságát a szélsőséges afganisztáni környezetben. A szonda szinte percenként küldi a különböző légköri magasságok hőmérsékleti-, illetve szélértékeit a meteorológusok számára, ami akár a 30 kilométeres végső magasságot is elérheti, a szondára szerelt és héliummal töltött léggömb segítségével. A meteorológiai szolgálat nemcsak helyi, de a világ bármely katonai és polgári meteorológiai állomására vonatkozó, mindig a legfrissebb, aktuális adatokkal rendelkezik.

Ezen adatokhoz polgári és a NATO Meteorológiai Információs Rendszerén keresztül jutnak a szakemberek, melyet már Magyarországon is minden katonai meteorológiai állomás használ az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszere mellett.

A csoport tagjai 6 hónapos szolgálatot teljesítenek Afganisztánban. Meteorológiai szempontból kivételes lehetőségeik lesznek, hiszen az ősz, tél és a tavasz időjárási jelenségei megfigyelésére, mérésére lesz lehetőségük.