Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vaklárma: nem rekedt senki a balatoni jégtáblán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 4. 17:22

Szerencsére hamisnak bizonyult az a hír, miszerint tíz ember, köztük gyerekek rekedtek egy sodródó jégtáblán a Balatonon, Siófok környékén. Mint beszámoltunk róla, a bejelentést követően a Magyar Hovédség egyik kutató-mentő helikopterének segítségét is kérték.

Közel egy órás kutatás után felfüggesztették a keresést, mivel sem eltűnt személyeket, sem beszakadás nyomát nem találták a Balatonon – mondta Heizler György. A Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte azt is, hogy szerencsére hamisnak bizonyult az a korábbi hír, hogy tíz ember rekedt egy partról leszakadt és folyamatosan sodródó jégtáblán, Siófok körzetében.
Hozzátette: a Balatonon nincs úszó jégtábla, de az igaz, hogy összefüggő jégréteg még mindig nem borítja, így akad, ahol hullámzik a vize.

Mint korábban megírtuk: az Országos Mentőszolgálat pénteken, délután négy óra körül kereste meg a Magyar Honvédség Műveleti Központját, hogy segítséget kérjenek a Balatonon rekedtek kimentésében.
Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezetésével azonnal összeült egy válságstáb, amely azt a döntést hozta, hogy útnak indítják az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó, honvédségi kutató-mentő helikoptert.

A siófoki tűzoltók, még a helikopter érkezése előtt átvizsgálták a jeget a part közelében, de nem találtak semmiféle gyanús nyomot. Aztán a reflektorral is felszerelt forgószárnyassal – mintegy egy órán keresztül – további 4-5 kilométernyi vízfelületet vizsgáltak át, ám ekkor sem bukkantak olyan jelekre, amelyek beszakadásra utaltak volna.