Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vértanúinkra emlékezünk

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. október 3. 10:42

Ma minden magyar ember – határon innen és túl – visszaemlékszik 1849. október 6-ára, amikor kivégezték Aradon a 13 vértanút. Szekeres Imre honvédelmi miniszter delegációja élén a kivégzés helyszínére utazik, hogy megemlékezzen a hős tábornokokról és arról az áldozatról, melyet hazájukért hoztak

Az 1849-es fegyverletétel okai és körülményei máig vitatottak történész körökben. Egyes elemzések szerint a közvetlen kiváltó okok elsősorban az orosz csapatok nagy létszámú jelenlétében és az augusztusi hadjáratban elszenvedett vereségekben keresendők.

Kossuth a temesvári csatavesztés hírére augusztus 11-én lemondott és átadta a hatalmat az Aradra érkező Görgey tábornoknak, aki ekkor határozta el, hogy a sorozatos vereségek miatt leteszi a fegyvert. Kossuth felhatalmazásának a birtokában Görgey már az egész ország harcban álló honvédserege nevében döntött.

1595880634
A magyarok az orosz csapatok előtt 1849. augusztus 13-án Világosnál tették le a fegyvert. A tábornokok azt hitték, hogy az oroszok betartják a szavukat és megvédelmezik őket a vérszomjas Haynautól, de csalódniuk kellett. Augusztus 22-én az oroszok elvették fegyvereiket, majd másnap már át is adták őket az osztrákoknak.

A fogságba esett tisztek augusztus 25-én érkeztek Aradra és még aznap megkezdődtek a kihallgatások. Minden vádlott két kihallgatáson vett részt és ezt követően volt lehetőségük írásban beadványt intézni a hadbíróságnak.

A vád és a védelem szerepét egyaránt a hadbíró, Karl Ernst látta el.

De az ítéletek már az eljárás előtt megszülettek, így ennek az ítélkezési folyamatnak csak formális jelentősége volt.

Bár Ferenc József augusztus 29-i kézirata Haynaunak a következőt határozta meg: “a halálbüntetést csak a legbűnösebb és legveszedelmesebb egyéneken hajtsák végre", a halálbüntetés kiszabásáról csak utólagosan kellett jelentést tennie az uralkodónak.

Haynau a komáromi várvédőkkel történő egyezkedés közepette kapta meg az ítéleteket a hadbíróságtól. A “bresciai hiéna" október 2-án rendelkezett a kivégzés módjáról és a kivégzéseket október 6-ára, Latour halálának évfordulójára tűzte ki.

Golyó helyett kötél

A magyar sereg a Világos közelében levő szőlősi mezőn adta meg magát az orosz csapatoknak. Ez nagy sértés volt a császári oldal számára. Ha a magyarok osztrákoknak adták volna meg magukat, az annak beismerése lett volna, hogy a császár ellen vívott fegyveres harc elbukott. Így azonban következő üzenete lett ennek a fegyverletételnek. A két nagyhatalom fegyveres erői túlerőben kerültek és ezzel szemben nem lehet a harcot tovább folytatni. Ez volt a fő oka annak, hogy az osztrákok a tábornokokat megillető lőpor és golyó általi halál helyett az akasztás mellett döntöttek. Haynau tette ezt annak ellenére, hogy Dessewffy fegyverletétele előtt a csapatának szabad elvonulást ígért. Később Haynau „kegyelemből", Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József ítéletét golyó általi halálra változtatta.

1595880634
Az ítéletek kivégzések mikéntje és sorrendje politikai meggondolások alapján történt. A legtöbb bosszúságot Damjanich okozta a császáriaknak, ezért őt illette volna az utolsó hely, de Haynau személyes bosszúja ezt is felülírta, ezért került Vécsey Károly  az utolsó helyre.

Október 6-án fél hatkor először a golyó általi halálra ítélteket vezették
a kirendelt kivégzőosztag elé. 12 katona állt fel velük szemben töltött
fegyverrel, majd miután parancsnokuk kardjával jelzett, a lövések
eldördültek, és Kiss Ernő kivételével mindhárman holtan buktak a
földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért ezt követően elé
állt három katona és újra leadták rá a halált jelentő sorozatot.
Ezután következtek az akasztófára ítélt tábornokok a következő
sorrendben: Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich
Károly, Nagy-Sándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos,
Damjanich János és Vécsey Károly.
Ez utóbbi vértanú büntetését azzal súlyosbították, hogy őt akasztották
fel utolsónak, vagyis végig kellett néznie társai kivégzését. A
tábornokok sorra búcsúztak el egymástól, de Vécseynek már nem volt
kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett és bár nem
szívlelték egymást, most megcsókolta Damjanich kezét.

A kivégzést követően az elítélteket elrettentésül közszemlére
tették ki. Este az agyonlőtteket a sáncárokban, a felakasztottakat a
vesztőhelyen temették el. Mivel a kivégzettek ruhái a hóhért illették,
a felakasztottakat levetkőztetve hagyták a földön és melléjük döntötték
az akasztófa-oszlopokat is.

Ugyanezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt. Batthyány a kötél általi halál általi megaláztatást szerette volna elkerülni és öngyilkosságot kísérelt meg a felesége által becsempészett kis levélbontó késsel. Ezt a néhány méterre levő őrök jelenlétében tette meg úgy, hogy a fejére pokrócot húzott és egyetlen jajszó nélkül először megpróbálta magán szíven szúrni, majd felvágta karján és nyakán az ütőereket. De az őrök ezt észrevették és a sebeit bekötözték. Ezeket a gróf később letépte és a félig kivérzett, legyengült ember kezeit végül összekötözték. Október 6-a estére különféle izgatószerekkel olyan állapotba hozták, hogy saját lábán ment ki a vesztőhelyre, ahol megkönnyebbülten látta, hogy nincs akasztófa.

Lichtenstein herceg saját felelősségére az ítéletet golyó általi halálra változtatta. Akkoriban ehhez még egy hercegtől is komoly bátorság kellett.