Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes a közös munka

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. október 3. 10:13

Magyarország immár tíz éve vesz részt békemissziós feladatokban, azonban most első alkalommal fordul elő az, hogy a magyar katonák vezető nemzetként hajtják végre feladatukat egy több nemzetet magában foglaló kötelékben.

Mint ismeretes,. szeptember 1-től a Magyar Honvédség KFOR Zászlóalj kötelékében közel négyszázötven magyar katona szolgál Koszovóban, Pec városban. A magyarok mintegy 250 szlovén katonával kiegészülve alkotják KFOR Multinational Task Force – West (KFOR Többnemzeti Harcászati Kötelék Nyugati-szektorparancsnokság) műveleti irányítása alá tartozó, önálló – mintegy 1000 négyzetkilométeres – felelősségi területtel rendelkező harccsoport, a Task Force NIMRÓD (TF NIMRÓD) állományát.

A közös munka eddig zökkenőmentesen halad, ezt a megállapítást a TF NIMRÓD szlovén parancsnokhelyettese is megerősítette. „Eddig mintegy másfél hónap telt el a misszióból, és az eddig tapasztaltak alapján azt mondhatom, hogy sikeresen és eredményesen tudunk együtt dolgozni a magyarokkal." – mondta el Igor Iskrac őrnagy.

„Az együttműködésünk nem újkeletű, hiszen 2002 óta az olasz-szlovén-magyar Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF), illetve az EU Harccsoport keretében már volt lehetőségünk közösen dolgozni. Számos közös gyakorlaton vettünk részt a múltban, sokan személyes ismerősként köszöntötték most újra egymást itt Koszovóban, ami azért nagyban megkönnyíti a feladatok sikeres végrehajtását. És persze arról sem szabad elfelejtkezni, hogy szomszédos népek révén hasonló a gondolkodásmódunk, a kultúránk, a habitusunk, és hasonlóak a szokásaink is. Úgyhogy én nagyon bízom, benne, hogy a hátralévő időben sem lesz olyan feladat, vagy kihívás, amelyet közösen ne tudnánk megoldani."

Hasonló véleménnyel van a közös munkáról Matjaz Koselnik százados, a TF NIMRÓD egyik szlovén lövészszázadának parancsnoka is. „Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a magyar vezetésű törzs és a szlovén alegységek között megfelelő az információáramlás, a feladatok eljutnak hozzánk, azaz a koordináció megfelelően működik. De ugyanilyen zökkenőmentes a kapcsolatunk a magyar lövészszázadok parancsnokaival is."

És hogy hogyan érzik magukat a szlovén katonák? „Szeretik ezt a missziót a katonáink!" – reagált a felvetésre Milan Pregelj őrnagy, szlovén tábori lelkész. „Természetesen, mint minden misszióban szolgáló katonának, nekik is hiányzik a család és az otthon, de a magyarokkal való közös munka folytán jól érzik magukat. A magyar és a szlovén katonák szerencsére nyitottak egymás felé, figyelik egymás munkamódszereit, tanulnak egymástól."