Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videokonferencián láthatta megszületett gyermekét

Szöveg: Varga Erika |  2007. december 24. 8:55

Az Afganisztánban állomásozó magyar katonákat látogatta meg Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, parancsnok-helyettese. Útjára elkísérte Dr. Lackner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök, Szabó László ezredes, a PRT-2 volt parancsnoka. A különleges ajándékoknak köszönhetően a vendégek igencsak emlékezetessé varázsolták a tábori ünnepet.

A delegációval tartott Sándor Zsolt ezredes, az MH 25/88. Könnyű Lövész Zászlóalj, parancsnoka is, továbbá a Duna TV két munkatársa és az American Press fotósa.

Megérkezésekor Mazer-e Sharifban találkozott Dieter Warnecke dandártábornokkal, az Északi Parancsnokság parancsnokával.

A találkozón Warnecke tábornok egy általános tájékoztatóban ismertette a parancsnokság feladatait, ezen belül is kiemelve a Baghlan tartományi magyarok tevékenységét, amelyről nagy elismeréssel szólt. A találkozó végén általános tájékoztatást adott a biztonsági helyzetről.

A rövid meg

1595871389

beszélés után Benkő vezérőrnagy meglátogatta a táborban szolgáló magyar katonákat és átadta a Honvédelmi Miniszter és a vezérkari főnök jó kívánságait, valamint karácsonyi ajándékként egy bicskát.

Ezután továbbindult Pol-e Khumriba az MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborába. Itt tartózkodása alatt, mintegy másfél napban meglátogatta a még októberben az egészségügyi miniszter asszony által beindított Khinjan-i sürgősségi klinika munkálatait.

A délutáni állománygyűlésen először a HM és az MH felső vezetésének üdvözletét tolmácsolta. Majd minden magyar és külföldi katonának személyenként átnyújtotta az ajándék bicskát Tájékoztatta a kontingenst az otthon lezajlott változásokról, valamint a jövőbeni tervekről és elképzelésekről a Magyar Honvédség szintjén.

A komoly gondolatok után, egy a karácsonyt idéző rövid műsorral zárult az állománygyűlés.

Ajándékot nemcsak a tábornok úrtól, de a Duna TV-től is kaptunk. 15 éves fennállása alkalmából Tari Mária által készít mézeskalácsot, egy cserépben anyaföldet, amelyben búza van, valamint egy karácsonyfadíszt, ami azóta a PRT karácsonyfáját ékesíti.

A délutáni video-telekonferencia kapcsoláskor Benkő vezérőrnagy úr velünk együtt nézte Magyarországról az MH Támogató Dandártól közvetített Missziós Karácsonyt.

1595871389

A műsor előtt három katona külön beszélhetett és láthatta a családját.

Az egyikük Papp Zsolt szakaszvezető az Õr- és biztosító század katonája elmondta: „nagyon meghatott és alig tudtam megszólalni, amikor megláttam a kisfiamat, akinek megszületése előtt érkeztem ki Afganisztánba.

A kislányom elénekelte nekem a Gólya-gólya gilice, valamint a Kis karácsony, nagy karácsony című gyermekdalokat, majd azzal fejezte be, hogy apa hozzál nekem puputevét. Jó érzés volt látnom Õket és erre a pár percre velük lennem."

Mindeközben Dr. Lackner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök evangélikus Istentiszteletet tartott az állomány részére.

Az idő rövidsége miatt másnap reggel a delegáció visszaindult Mazar-e Sharifba, ahol megtekintette a német kórházat és a Tornádó bázist, valamint elbeszélgetett a magyar katonákkal az esetleges felmerült kérésekről, problémákról.