Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vissza a laktanyába

Szöveg: Zalai Hírlap |  2009. július 6. 6:46

Volt időszak, hogy egyszerre kétszáznál is több papi szemináriumba felvett személyt vonultattak be a zajdai laktanyába – mondta Berta Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség helynöke Lentiben. A város volt laktanyájába elsősorban az egykor ott sorkatonai szolgálatot teljesített papokat hívták.

A nyugdíjas hivatásos katonák egy része is elment a nosztalgiatalálkozóra. Bár az arcvonások sokat változtak, így elkelt a segítség a felismeréshez, többen mégis régi ismerősként köszönthették egymást – számol be a Zalai Hírlap.

– A találkozót kettős apropóból szerveztük – így Nógrádi László polgármester. – Egyrészt Lenti idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját, másfelől a szentatya a 2009-es esztendőt a papok évének nyilvánította. Úgy gondoltuk, így mi is hozzájárulhatunk mind a két rendezvénysorozathoz.

A nosztalgiatalálkozón részt vett a szombathelyi egyházmegye főpásztora, dr. Veres András is, aki a jelen lévő paptársaival együtt ünnepi szentmisét pontifikált. Ennek során felszentelte a laktanya közösségi célokra felújított egykori csapatművelődési otthonát. – Én közvetlenül a gimnázium elvégzése után, 1984 augusztusában vonultam be, s 1986 februárjában szereltem le – foglalta össze röviden a Komárom-Esztergom megyei Tárkányból érkezett Simonics Péter. – Akkor a papi szemináriumba felvetteket Lentibe vagy Marcaliba vitték, állítólag azért, hogy jobban szem előtt legyenek. Nekem Lenti jutott, a harmadik zászlóaljba kerültem, ahol görögkeleti és más felekezetűekkel voltunk együtt, s tüzér kiképzést kaptam.

A Lentibe visszalátogató papok ma már többnyire a megszépült emlékekről számolnak be. Többek között arról, hogy eltávozásaik során legtöbbször a lenti plébániára vezetett az útjuk, ahol mindig is szívesen látták őket. Olykor szükség volt a vigasztaló szóra, hiszen – sorkatonai zsargonnal élve – a szivatásokból jócskán kijutott nekik.

A hétvégi találkozón a legtöbben végigjárták a volt katonai objektum területét, s látva az enyészet nyomait, sajnálkozásuknak adtak hangot. Emellett azt is megfogadták, hogy még az idei évben – a jelenleginél sokkal nagyobb létszámban – egy újabb találkozóra visszatérnek.

Fotó: Gyuricza Ferenc