Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vörösiszap-katasztrófa madártávlatból

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 8. 14:12

Légifelvételeket készíthettek október 8-án, pénteken az újságírók a vörösiszappal borított Veszprém megyei településekről. A fotóriportereket és az operatőröket a Magyar Honvédség egyik Mi–17-es szállítóhelikoptere juttatta el a katasztrófa sújtotta területek, valmaint az átszakadt vörösiszap-tároló fölé.

Így néz ki jelenleg madártávlatból Devecser és Kolontár, az a két, Veszprém megyei település, amelyet hétfőn, a déli órákban vörösiszap-áradat öntött el. A közeli zagytározó gátja átszakad, és mintegy negyven négyzetkilométeres területet borított el a mérgező, és erősen lúgos iszap.

A kármentesítés azóta is nagy

erőkkel folyik. Mint azt a honvedelem.hu a Magyar Honvédség Katasztrófavédelmi Operítív Bizottságától (KOB) megtudta, a munkálatokban a Magyar Honvédség 189 katonával és 41 technikai eszközzel vesz részt. A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől, a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól, az ugyancsak székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredtől, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől, valamint az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezredtől érkezett katonák fő feladata a mentesítésben és a szállításban való részvétel.

A katasztrófa sújtotta területen dolgozó katonák munkáját Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon települő Katasztrófavédelmi Operatív Csoport, valamint a Honvédelmi Minisztériumban működő KOB koordinálja.

 

Fotó: Rácz Tünde