Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zajban szép a nap

Szöveg: Trautmann Balázs |  2008. augusztus 17. 14:37

Nehéz lenne eldönteni, melyik gép volt hangosabb a bemutató-repülés alatt: a holland F-16AM Falcon vagy a román MiG-21M Lancer-A. A megszólalt autóriasztók alapján a holland pilótát hozhatjuk ki győztesen… Az emlegetett MiG-21-es viszont sokkal ritkább madár, mint holland kollégája, hiszen Európában már nagyon kevés helyen láthatjuk repülés közben a legendás szovjet típust.

Déli szomszédunk azonban még üzemelteti a gép helyben modernizált változatát, mellyel meglepően dinamikus bemutatót repült pilótája.

A kötelékek hosszú sorát elsőként a horvát Wings of Storm nyitotta meg, mely öt Pilatus PC-9-es gázturbinás, légcsavaros kiképző repülőgéppel mutatták meg, hogy nem csak a „nagyvasaké" a világ.

A Magyar Légierő két csúcstípusa is egyéni műrepüléssel mutatkozott meg. A magyar felségjelzésű, Puma-fejes MiG-29B Fulcrum ráadásul valószínűleg utoljára tűnik fel a a kecskeméti repülőnapokon, hiszen a típust hamarosan kivonják a hadrendből. Utódja, a JAS-39EBS HU viszont várhatóan akár hosszú évtizedeken keresztül lesz még a kecskeméti légtér állandó vendége.

A különleges festésű, magyar Mi-24V Hind méretéhez képest légies könnyedséggel mutatta be, hogy mire képes a világ egyik legismertebb harcihelikoptere. A külföldi repülőnapokon is felbukkanó, csodaszarvasnak „álcázott" helikopter Kecskeméten is megmutatta, nem véletlenül hozta el a 2008-as berlini ILA repülőkiállításról a legjobb bemutatópilótának járó díjat…

A szervezők adatai szerint több mint ötvenezren érkeztek meg vasárnap. Ez trendfordulót jelent, hiszen mint Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, eddig általában szombaton voltak többen.

A nagy érdeklődést is figyelembe véve a minisztérium még gondolkodik azon, hogy legyen-e 2009-ben is repülőnap Kecskeméten. Erről a döntést később hozzák meg.

A repülőprogramok mellett a tapasztalatok szerint a kiállítások is közkedveltek. Mind a Magyar Honvédség 160 évét, mind a 70 éves Magyar Légierőt bemutató hangárok komoly tömegeket vonzottak. Ehhez persze az is kellett, hogy a minisztérium a hagyományőrző szervezetekkel együttműködjön, így a korabeli harci technikákat, eszközöket, tárgyakat korabeli ruhákba öltözött hagyományőrzők mutatják be.

A jövőbeli tervek között szerepel az orosz Szu-27-esekkel repülő Orosz Lovagok kötelék Kecskemétre csábítása is. Idén is folytak tárgyalások a két ország védelmi minisztériuma között, de a kötelék programjába már nem fért bele az augusztusi kecskeméti rendezvény.