Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományok napja Balatonkenesén

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. augusztus 17. 17:54

A magyar nemzeti hagyományok ápolása jegyében telt a hétvége Balatonkenesén, a Honvéd Üdülőben, ahol több tematikus kiállítással utazhattak vissza a múltba az itt nyaralók és az érdeklődők.

Kolti Helga színművész köszöntötte a vendégeket a Magyar Hagyományok Hétvégéje rendezvényén a Balatonkenesei Honvéd üdülő teraszán. A rendezvény kezdetét a Sándor Huszárok ágyújából kiadott lövéssel jelezték a szervezők.

Ács Gábor,az üdülő vezetője elmondta: a rendezvény gondolata az elmúlt év végén merült fel. Hangsúlyozta, hogy hazánkban napjainkban egyre többen foglalkoznak a hagyományápolással vagy az üzleti érdekek miatt, vagy érzelmi kötödésekből. Itt ma a szervezők az utóbbit választották, ezért a történelem néhány mozaikját szeretnének megmutatni azzal a szándékkal, hogy az adott korszak lényegét az ide látogató érdeklődők jobban megértsék. A látottak alapján felmerülő kérdésekkel hazamenve az otthoni környezetben még tovább lehet foglalkozni a történelem további eseményeivel. A rendezvény jelentőségét Apáczai Csere János gondolatának felidézésével húzta alá: „A múlt ismerete és történelmünk megbecsülése nélkül nincs jövő."

Az ünnepi beszédet Dr. Hajagos Árpád mondta. Számára már az a gondolat, hogy a magyar történelem hagyományait akarják ezzel a rendezvénnyel ápolni, felemelő volt, hiszen így a hagyományainkon keresztül tudjuk másoknak is megmutatni a nemzet történelmének nagyságait. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy augusztus huszadikaaz egyetlen olyan ünnepünk, ami pozitív töltetű, mert nem kapcsolódik hozzá levert szabadságharc, vér és kétes történelmi vita – hangsúlyozta. Augusztus huszadika másik nagyszerű hagyománya az, hogy ebben az időben fejeződik be az országban az aratás és ezért ez a nap az új kenyér ünnepe is egyben. A nemzeti szalaggal átkötött kenyér az életet, a családot és a jövő biztonságát jelképezi.

Az első kiállítást Abonyi Gáborhagyományőrző huszár ezredes nyitotta meg. A kiállításon hagyományos katonai és régi magyar nemesi ruhák kerültek bemutatásra. Abonyi Gábor a huszár egyenruhákról elmondta, hogy ezek évszázadokon keresztül fejlődtek és alakultak ki, a sujtások és a ruha színe is megmutatta a ruha viselőjének rangját. A kiállításon fényképekben mutatták be azt, amikor a Sándor Huszárok Lyontól Rómáig lovagoltak, ahol a pápa is fogadta őket.

A következő kiállítást, ami az „Isonzónál, Doberdónál" címet viselte, Győrössy Ferenc altábornagy nyitotta meg. A rendezők azért választották történelmünk e részét, mert az I. világháború hazánk további fejlődésének meghatározó korszaka volt és sajnos még mindig nagyon keveset tudunk róla. Amíg a történészek arról vitatkoznak, hogy a világháború hogyan és miért robbant ki, elfeledkeznek a világháború igazi áldozatairól és veszteseiről, a katonákról: az I. világháborúban több mint 10 millió katona halt meg és nem szabad elfelejteni, hogy közel ugyanennyi civil áldozata is volt a világégésnek. Itt, ezen a kiállításon azt akarják bemutatni, hogy az elesett magyar katonák sírjainak felkutatására milyen erőfeszítések történnek, mert még most is sok magyar katona nyugszik külföldön névtelen sírban.

Az utolsó kiállítást Vér László, a balatonkenesei tájház gondnoka nyitotta meg. A kiállítással arra törekedtek, hogy megmutassák a település történelmén keresztül a hagyomány szeretetének fontosságát. Manapság a nagy rohanásban nem szoktunk a környezetünkkel foglalkozni, pedig nekünk is vannak nagyon szép értékeink, csak ezeket nem vesszük észre. Balatonkenesének is vannak olyan történelmi értékeik, amit meg kell mutatni az ide érkezőknek. Kiemelte, hogy ilyen volt a Rákóczi-szabadságharcban a Hosszúmezei csata, ami itt a környéken zajlott 1707-ben.

A kiállítási anyag a hely szellemének megfelelően külön foglalkozott a kenesei honvéd üdülő történetével, mely egy fővárosi üdülőből nőtt ki: már nagyon régen felfedezték, hogy ennek a balatoni partnak különösen jó éghajlati adottságai vannak. A magas löszfal nagy védettséget biztosit az északi szelektől, ezért az év nagy részében szinte mediterrán éghajlati viszonyok alakulnak itt ki.

Ezen a napon kortárs kiállítás nyílt Szűcs Tibor festőművész, valamint Horváth Lajos fafaragó népi iparművész munkáiból. Szombaton a rendezvények tovább folytatódtak. Műsort adott a Honvéd Bakony Táncegyüttes, a Tatai Katonazenekar, a Szivárvány Népdalkör. A Sándor Huszárok alaki és íjász bemutatót tartottak. A rendezvények szombaton este a Regélő Fehér Táltosok Dobcsapat koncertjével zárult.