Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyis hallgatók is segítik az egyenruhásokat

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 6. 13:14

A háromezer magyar honvéd mellett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói is csatasorba álltak az árvíz elleni harcban. A kétszer ötven fős, egyetemi hallgatókból álló munkacsoport az Onga térségében segíti a mentést. A Magyar Honvédség részéről több mint háromezer katona segíti az árvízi védekezést országszerte.

Jelenleg Felsőzsolca kitelepítésén, a gesztelyi gátszakaszon, az almásfüzitői töltés megerősítésén is dolgoznak a katonák.
Mintegy félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használnak az élet-, és vagyonmentésben. A laktanyákban 800-an várnak bevetésre, és estére újabb 700 tagú csapatot állítanak össze az első fokozatú készenlétben. Úton van a borsodi térségbe az eddigi négy mellé még tizenkettő lánctalpas kétéltű is – áll a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke, Németh Miklós Attila közleményében.

Hende Csaba honvédelmi miniszter – törvényi kötelezettsége értelmében – elkészítette jelentését Sólyom László köztársasági elnöknek és Schmitt Pálnak, az Országgyűlés elnökének, a jelentés tartalmát az Országgyűlés hétfői ülésén Simicskó István államtitkár ismerteti.

1595902850
 

Háromezer katona harcol az árral

Az árvíz elleni védekezésben segítő háromezer honvéd az éjszaka sem pihent. A Magyar Honvédség jelentős személyi állománnyal vesz részt a menekítésben, életmentésben, kitelepítésben, az emberek biztonságos helyre történő kiköltöztetésében. Jelenleg Mályiban segítik a lakosságot a napok óta itt küzdő négy lánctalpas katonai kétéltűvel, miközben Szentesről útnak indítottak újabb tizenkettőt, ezek a déli órákban érkezhetnek a borsodi térségbe.
A Gesztelynél keletkezett gátszakadást két helikopter próbálja elzárni, egyelőre nem jártak sikerrel, mert olyan nagy a sodrás, hogy a több tonnás függő teher gátba helyezése közben még a harci gépeket is megrángatja az áradat. A vízügyi szakemberekkel való egyeztetést követően emelkednek ismét a magasba, hogy az egyébként a vártnál kisebb szintnövekedésű özönvizet megpróbálják elterelni a településektől.

Olvasson még többet a honvédség árvízi szerepvállalásáról itt!

1595902851
1595902851
 

Fotók: Dévényi Veronika, Szűcs László, Révészné dr. Markovics Zita hdgy.